Tåget som öppnar dörren till äventyret

Inlandsbanan är inte som andra tåg. Visst här finns tågräls, tillgänglighet och wifi men också tågvärdar, rekorderligt fika och plats för cykel. När andra tåg stannar mitt i stan, öppnar Inlandsbanan dörren till äventyret.

TEXT: ERIK SÄFVENBERG, FOTO: HÅKAN WIKE

Inlandsbanan består av 130 mil järnväg mellan Kristinehamn och Gällivare, från Europas största insjöskärgård till Lapplands vildmark. 

Längs banan finns storslagen natur med oändliga möjligheter för dig som vill ha en aktiv semester med friluftsliv i fokus men också för dig som vill ta det lugnt och njuta i lugn och ro.

Under sommartrafikperioden kan man tågluffa med Inlandsbanekortet, åka på en dagsutflykt eller följa med på någon paketresa. 

Inlandsbanan tar dig direkt till fiske och vandring. Bland annat stannar tåget på Dorotea camping, som har en egen hållplats.

Men det är inte bara målet som är det viktigaste, längs Inlandsbanan är också resan en stor del av upplevelsen. Tågvärdarna berättar under resan om banans historia och omgivningarna som passeras.

På tåget säljs fika ombord, men det görs också uppehåll för lunch och middag på närliggande restauranger enligt tidtabell, som Bergmans fisk vid station Vilhelmina norra för både norr- och södergående tåg.

Tåget gör också några kortare stopp med möjlighet till en bensträckare. Ombord finns såklart wifi och möjlighet till USB-laddning.

Det finns även bokningsbara platser för cyklar på tåget vilken gör att det går att ta sig ännu längre ut i inlandets äventyr.

Tågluffarkort

Under sommarsäsongen 2017, som är 12 juni till 20 augusti, finns möjlighet åka enskilda sträckor eller köpa ett tågluffarkort där det går att åka hur mycket som helst under två veckor. Inlandsbanan har också olika paketresor för den som vill luta sig tillbaka och bara åka med där resa, boende och utvalda aktiviteter ingår.

Hållplatser inom South Lapland:

  • Lövberga
  • Hoting Camping
  • Hoting
  • Dorotea Camping
  • Dorotea
  • Meselefors Camping
  • Meselefors
  • Vilhelmina
  • Vilhelmina Norra
  • Vojmån

Boka din resa här...

 

Tips längs Inlandsbanan 

VILDMARKSVÄGEN

En väg genom vildmarken från Strömsund i Jämtland över fjället till Vilhelmina i Lappland. Kalfjället breder ut sig med vidsträckta fjällhedar och lättillgängliga toppar. Luften är klar, tystnaden öronbedövande och vattnet läskande och givetvis drickbart. Många spännande naturupplevelser kantar vägen. Det 43 meter höga

Hällingsåfallet, med norra Europas längsta vattenfyllda kanjon, är väl värt ett besök liksom Bjurälven och Korallgrottan. I dag är 6 km av grottan karterad vilket gör den till Sveriges längsta. För att enkelt ta sig till fjällen, hyr en bil hos OK/Q8 och Folkes Bil i Strömsund eller åk med fjällbussen. Hållplats Ulriksfors.

Läs mer...

 

DUNDERMARKNADEN

Dundermarknaden i Strömsund är för många årets höjdpunkt. Under fyra dagar i mitten av juli bjuds det på artistuppträdanden, stor knallemarknad och tivoli. Den 30-åriga marknaden lockar besökare från hela länet samt många hemvändare från hela Sverige. 

Om det är veteranbilar du vill se så finns den möjligheten i Hoting i slutet av augusti då Old Car Meeting genomförs. Inbjudna veteranbilsägare visar upp sina kära dyrgripar till många besökares belåtenhet. 

Läs mer...

 

BILMUSEUM I EUROPATOPP

Ivars Bilmuseum i Hoting är ett ytterst trevligt och imponerande bil- och mc-museum. Med nästan 100 bilar, ett 40-tal motorcyklar, modellbilar och annat motorrelaterat material räknas till ett av Europas finaste och största. Hållplats Hoting camping.

Läs mer...

 

HEMBYGDSGÅRDEN KULLERBACKEN

När du vandrar mellan de olika byggnaderna vid hembygdsgården får du en känsla för svunna dagar i Doroteas historia från olika epoker. Inne i husen finns intressanta utställningar där du får en inblick i hur man levde förr i världen och här känner du doften från nybakat tunnbröd och kan se hur arbetet i bagarstugan gick till. Många Doroteabor har som tradition att fira gemensam midsommarafton på Kullerbacken.

Läs mer...

 

SVERIGES ENDA HUSVAGNSMUSEUM

Vill du se något annorlunda, ska du absolut göra ett besök på Husvagnsmuseet i centrala Dorotea invid Europaväg 45, mittemot fabriken där SoliferPolar tillverkar sina husvagnar. Här får du följa husvagnarnas evolution genom årtionden. Polar grundades år 1964 och hade således 50-årsjubileum år 2014.

Läs mer...

TVÅ FJÄLLDALAR

Vill man uppleva storslagna fjäll finns två fjälldalar att välja på: Kultsjödalen och Vojmådalen. För att färdas upp till fjällen är det enklast att färdas med bil, vilken går att hyra i Vilhelmina.

Läs mer...

 

KYRKSTADEN

I Vilhelmina tätort finns en kyrkstad från 1800-talet, bestående av timrade stugor. Vill du prova att bo i en av våra genuina kyrkstugor går det att boka rum genom Vilhelmina turistbyrå.

Läs mer och boka...

 

VILHELMINA MUSEUM

I Kyrkstaden finns även museet med delar av bygdens historia, från forntid till nutid. Utanför museet står Lapp-Lisa staty och om hennes fantastiska liv går att läsa i en av utställningarna på museet. Den konstintresserade rekommenderas ett besök i Tage Lundins ateljé längs Storgatan i kyrkstan. 

Läs mer...

 

SAMISK KULTUR

Den som vill ta dell av samisk kultur kan du ta en promenad upp till Kyrkberget där samföreningen Vualtjere Doudji byggt upp kåtor och förvaringshus utifrån olika samiska byggnadstraditioner. Samiskt hantverk finns Risfjells sameslöjd, som nyligen flyttat från kyrkstaden till Volgsjövägen 46, centralt i Vilhelmina. Här kan du bland annat beskåda världens största samekniv och uppleva gamla samiska mönster på de knivar, skålar och textilier de säljer.

Läs mer...

 

Boka din resa