Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag. Kyrkstaden har även ett stort symbolvärde och stor betydelse för den samiska traditionen, dvs. det immateriella samiska kulturarvet.

De ädsta byggnaderna i Fatmomakke är från slutet av 1700 -talet även om det flesta byggnaderna är från 1800- och 1900- talet. Det finns även spår från äldre byggnader som idag är skyddade. Fatmomakke består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns börnekåta. 

Idag är Fatmomakke skyddad som kulturpark men det kan ändå vara bra att de flesta kåtorna och stugorna är privata och används under helger och högtider - Visa respekt.

Fatmomakke Kyrkstad finns längs med Vildmarksvägen bredvid Marsfjällen och Kutlsjön. Det är enkelt att ta sig till Fatmomakke med bil. Från parkeringen går det en lätt promenad på några hundra meter över gångbron in till kyrkstaden.

I fatmamakke finns sommartid stugor attt hyra, en kiosk och ett kafe. Fatmomakke är dessutom ett bra utgångsläge för vandring vidare in i Marsliden. 

Fatmomakke Kyrkstad är en oerhört vacker plats. Marsfjället tornar upp sig på andra sidan Kultsjön och man får nästan känslan av att fjället vakar över Fatmomakke.

VIKTIGT! Om du vill gå den guidade turen i Fatmomakke sommartid, boka genom Vilhelmina Turistbyrå +46(0)940-39886 eller turist@vilhelmina.se. Detgår även bra att kontakta guiden Annica Hed direkt på +46(0)702386689 för mer information. 

Cafét och kiosken i Fatmomakke är bara öppen under vissa tider på sommaren. Om det inte är öppet finns det affär och restaurang 20 km längs Vildmarksvägen västerut i Klimpfjäll eller 30 km österut i Saxnäs.

Mer om Fatmomakke:

Länsstyrelesen -en möteplats i Fjällen

Kyrkstaden Fatmomakke i historisk belysning

Fatmomakke - Arkeologisk fördjupning

Området runt Fatmomakke

 

Turistinformation

Kontakta Vilhelmina turistinformation för att boka guide och få mer information om Fatmomakke.

Vilhelmina Tourist Center

Telefon: +46(0)940-39886

E-post: turist@vilhelmina.se

Besöksadress: Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina

Öppettider: Mån-fre: 10-17

Turistinformation för: Vilhelmina, Saxnäs, Kittelfjäll, och Klimpfjäll.