Mat och hantverk i södra Lappland

När ni besöker södra Lappland för fantastiska naturupplevelser vill vi slå ett slag för den lokalproducerade maten och hantverket. Köp med er en påse med exempelvis tunnbröd, rökt renkött och bärdryck på gårdsbutiken nära ert resmål. I bastun är det godare med rökt renkorv än salami från varuhuset och kaffet blir garanterat godare i en kåsa av en björkvril än i en plastmugg. Här ger vi tips på var ni kan handla under er resa genom södra Lappland.

Äkta samiskt hantverk, Sámi Duodji är samiskt handgjorda produkter till klädedräkt, matlagning, redskap och dekoration. Samiskt hantverk är en betydande del av den gamla samiska livsformen. Duodji i sin formfulländning bygger på erfarenheter burna från generation till generation. Samiskt hantverk är en del av den gamla livsformen. När du köper en Duodjiprodukt får du en del av samisk livsform och samisk livsvisdom. I Vilhelmina centrum finns Risfjells Sameslöjd där ni får lära er mer om sameslöjd och kan köpa äkta hantverk. Läs mer här...

Trenden med lokalproducerat och ekologiskt mathantverk har under de senaste åren slagit igenom på allvar, allt fler upptäcker de lokala gårdsbutikerna och mathantverkarna. I södra Lappland har det på senare år etablerats allt fler gårdsbutiker och matproducenter som alla har sin egen nisch.

I våra restaurangers menyer hittar man röding från Malgomaj, tunnbröd från Åsele, ost från Strömsund eller Dorotea och rökt renkött från Vilhelmina. På väg till fjällsemestern kan besökare stanna till efter vägen och bunkrar upp med råvaror som inte kan hittas på varuhusen.

Mat & hantverk

Utvalda hantverkare, matproducenter och gårdsbutiker nära ert besöksmål. Se karta för att hitta.