Fler alternativ…

Namnlös

Bäverspaning i Bjurälven

Bjurälven har en alldeles särskild relation till just bäver. Bjur är ett gammalt ord för bäver och betyder ”den brune”. Vi möts vid gården Leipikvattnet, varifrån vi går ner till sjön med samma namn där kanoterna ligger och väntar.

Paddlingen börjar med någon kilometers paddling längs strandkanten, tills vi kommer till Bjurälvens utlopp. Här inne på älven är det nästan alltid lugnt. Nu är det dags att sänka rösterna, för nu är vi inne i bävermarker.
Det var här de första bävrarna återinplanterades 1921 efter att ha varit utrotade i Sverige. Det är en alldeles särskild historia om hur två norska bävrar fick flytta från Norge till Skansen och sedan transporteras hela vägen till Bjurälven.

Pris: SEK 650/pers

vilseledaren@gmail.com


Namnlös

Spruce Mountain Farmens Delikatesser

Försäljning av hembakat bröd, renkött, fisk, saft, sylt, marmelad m.m.

turist@vilhelmina.se


Namnlös

AB Ollanders vulk

Försäljning och uthyrning av snöskotrar Lynx, Ski doo. När du hyr din skoter kan du även boka guide som följer med om du är osäker på vart du ska köra eller bara vill ha tips.

Försäljning av gräsklippare, fyrhjuling med mera. Däckverkstad.

patte@ollanders.se


Namnlös

Breviksgårdens Fiskodling

Breviksgården odlar röding och regnbågslax i Malgomajsjöns klara vatten. Här kan du förutom fisk även köpa honung från egen bigård samt tunnbröd, knäckebröd m.m. De har även Jämtfår vars ull de skickar till spinneri och sedan säljer i sin gårdsbutik.

breviksgarden@vilhelmina.ac


Namnlös

Lövnäsgården

På gården föder man upp Linderödsgrisar och producerar olika produkter av fläskkött. Man tillverkar exempelvis olika slags korvar, rökt fläsk, rökt skinka och hemgjorda hamburgare. Man gör även olika slags produkter av nötkött som köps in från en bondgård i Avaträsk.

lovnasgarden@gmail.com


Namnlös

EG:s Vilt

Rökeri och butik. Röker och förädlar viltprodukter av älg, ren, björn, bäver, fisk m.m. Produkterna är handgjorda enligt urgamla traditioner. För dig som vill tillaga vilt enligt egna recept finns frysta produkter att köpa. Här finns även andra livsmedel att köpa samt jakt- och friluftskläder.

info@egvilt.se


Camp Stora Blåsjön

Camp Stora Blåsjön

Camp Stora Blåsjön ligger centralt i Stora Blåsjön. Alldeles i närheten av lägenheter och stugor finns en välsorterad ICA-affär med färskt bröd varje dag, bensin och mycket annat som du kan tänkas behöva.

Fina stugor med totalt 20 st bäddar, 300 meter till skidbackarna. Mesklumpen erbjuder 525 meters fallhöjd och har därmed den fjärde högsta fallhöjden i Sverige.
I den närbelägna sjön finns röding och öring.

info@storablasjon.se


Namnlös

BIO- Lejonkvinnan

Filmen Lejonkvinnan visas i folkets hus biosalong den 7/4 kl. 19.00. , svensk text. 100 SEK.

Pris: 100kr

fhreception@vilhelmina.se


Marsliden-Nappet

Marsliden-nappet 2017

Marsliden-nappet 2017
Västra Marssjön, Påskdagen.

Priser

Pimpeltävlingen
1:a 7 000 kr
2:a 3 000 kr

Kontantpris
(ex vid 1500 st sålda startkort) 75 000 kr till en vinnare. (ej närvaroplikt)

Hundspannskörning
Försäljning av korv, kaffe, bullar mm

Startkort 100 kr.
Dessa finns att köpa på: Kanons Kiosk Marsliden, Circle K, okQ8, Grönlunds Jakt & Fiske, Roffes fjällfiske, Appelqvist Skoter, Stalon Bensinstation, Lanthandeln Saxnäs, Saxnäsgården, Marsfjäll Mountain Lodge, Pimpelområdet.

turist@vilhelmina.se


Namnlös

Norråkers badplatser

"En badplats mitt i byn" Badet ligger nere vid sjön i anslutning till Norråkers , på badplatsen finns omklädningsrum, grillplats, gungor och lekställning. Ett lättillgänglig bad med sandstrand och brygga.

Det finns flera fina badplatser i och kring Norråker.
"Inge Badplats" Badplatsen där de små kan bada i ett grunt och varmt vatten

"Storfallet" Storfallet är en vacker rastplats vid Saxälven som ligger mycket naturskönt. Här kan du bada i ett naturligt äventyrsbad.

Vattnet brukar vara flera grader varmare här än nere i Tåsjön. Har finns också både rastmöbler och grillplatser. Storfallet är ett populärt badställe för den som är simkunnig. Påpekas bör att det vid själva fallet är djupt vatten och att det inte finns några skyddsräcken, så tänk på det om ni har små barn med er.
Badplatsen ligger 3 km från Norråker. Med grillplats, vindskydd och omklädningsrum.

turistinformation@stromsund.se


Namnlös

Landsombergets skidanläggning

Landsombergets skid- och fritidsanläggning ligger naturskönt vid Jansjöns strand,
mellan Backe och Rossön.

Liften/backen öppen från mitten av dec till påsk, om snötillgången tillåter. Med en fallhöjd av 191 m, två nedfarter med längd 900 m (elbelyst) och 1 200 m, lämplig för såväl barnfamiljer och nybörjare som vana åkare och tävlingsgrupper.

För de små finns barnbacke och pulkabacke.
Köldgräns: -18 grader.
Landsombergets servering är öppen samma tider som liften och sköts av Kafékoppen.

info@landsomberget.se


Tullingsådsgårdens Vandrarhem

Tullingsåsgårdens Vandrarhem

Tullingsåsgårdens Vandrarhem ligger i norra Jämtland strax intill Europaväg 45. Vandrarhemmet är beläget i byn Tullingsås, fem kilometer söder om Strömsund, med en vacker utsikt över Ströms Vattudal.
Öppet året om.

Vandrarhemmet är ett mysigt och välskött boende som andas 50-tal. Här finns varken sovsalar eller våningssängar utan du väljer på en-, två eller trebäddsrum. Även ett rum där djur är tillåtna. De flesta rum är stora, rymliga och nyrenoverade och alla har eget handfat. Dusch och toalett delar vi på. Du har tillgång till ett fullt utrustat gästkök för självhushåll och sällskapsrum med TV. Ta med eget sänglinne eller hyr det på plats.

info@tullingsasgarden.se


Ankarede Kapell

Ankarede Kapell

Det nuvarande kapellet byggdes år 1895 och ligger vackert beläget vid Ankarälvens och Lejarälvens gemensamma utlopp i Stora Blåsjön.

Nuvarande kapell byggdes av en inflyttad smålänning vid namn F J Svensson. Idag används kapellet hela året om. Visning går att ordna under sommaren via caféet som ligger bredvid kapellet eller så kan man låna nyckeln för att gå in och titta.

Ankarde är en traditionell samisk samlingsplats. Ankarede i Advent är en årlig julmarknad första helgen i december med konserter i kapellet och så är det förstås det berömda midsommarfirandet, som är en minst tre dagar lång festhelg med allehanda aktiviteter!

gaddede.turistinformation@stromsund.se


Pimpeltävling Klimpfjäll

Rufsennappet

Påskafton 15/4

Försäljningsställen för startkort.

VILHELMINA
OK/Q8, Circle K, ICA-Tallen, Appelqvists Motor, Grönlunds Jakt & Fiske, Coop.

SAXNÄS
Saxnäsgården, Saxnäs Lanthandel, Marsfjäll Mountain Lodge

KLIMPFJÄLL
Klimpfjällshandlar ́n, HK Fjäll.

Försäljning av startkort sker även på isen tävlingsdagen, endast kontant betalning.

Information kring Rufsennappet hittar ni på Facebook, Pimpeltävling Rufsenvika 2017.

turist@vilhelmina.se


Fiske Centrum

Fiskecentrum i Grönfjäll

I kiosken får du information och råd om fiskevatten och du köper även era fiskekort, kartor och tillbehör där. Fiskecetrum säljer även jaktkort på Statensmark/ Länsstyrelsen och jakt på Allmänningens marker.

info@gronfjall.com


Namnlös

Korallgrottan

Korallgrottan upptäcktes 1985 och hittills har 6 km gångar och salar utforskats, det gör grottan till Sveriges längsta. Tillsammans med guide kan du känna dig som en riktig speleolog, åla dig igenom trånga passager och se stora grottsalar.

Tunnlarna och alla fascinerande grottfenomen har bildats under årtusenden, genom att vatten sipprar fram i sprickor i kalkstenen. Där vatten tränger sig in i grottan bildas små vita droppstenar. De flesta är kortare än tio centimeter, de har inte hunnit bli större trots att de haft drygt 8 000 år på sig att växa! Vissa av grottans droppstenar är knöliga och liknar koraller, och från dem har grottan fått sitt namn. Kom ihåg att ta med en extra tröja – temperaturen i grottan är konstant 4 grader! Grotturer måste förbokas.

Start: Parkeringen, bron, Ankarvattnet
Tid: Sommartid (jun-aug) Tisdagar och lördagar 10.00 - 17.00
För information eller bokning, kontakta turistbyrån i Gäddede +46 (0)672-105 00

Pris: Vuxen SEK1150, ungdom SEK 950 , barn SEK750

info@korpensoga.com


Bjurälven 700px

Bjurälven Naturreservat

Med en kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet. Bjurälvens naturreservat med sitt dramatiska landskap, kraterliknande gropar och den vindlande, delvis underjordiska Bjurälven är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap – ett säreget naturreservat. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor och längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora. I Bjurälven hittar du Sveriges längsta undervattensgrotta. Hittills är den karterad 1,7 km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. På grund av sin unika karaktär utsågs Bjurälven 2014 till Sveriges mest spännande geologiska sevärdhet i Geologiskt Arv.

I närheten av Bjurälven finns Korallgrottans naturreservat – Korallgrottan är Sveriges längsta grotta och ännu inte färdigutforskad. Grottan upptäcktes 1985 och idag är cirka sju km av grottan karterad. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen. En guidad tur i grottan bjuder på spänning, tystnad och en annorlunda naturupplevelse.

Från gården i Leipikvattnet till karstområdet är det ca 3 kilometer vandring. Vid karstområdet finns en raststuga. Därifrån kan man sedan välja en slinga på 3 kilometer eller 6 kilotemeter runt området.

Bjurälven rinner över ett ca 3 kilometer långt område med kalkberggrund. Det är vattnets kolsyra som i kontakt med kalken i berggrunden har format naturen i Bjurälven. Ett sådant område kallas för karstområde och detta är Sveriges mest utpräglade karstlandskap.

Bjurälvens karstlanskap utsågs till vinnare i tävlingen Geologiskt arv 2014 i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter.

För en guidad vandring kontakta Gäddede Turistinformation 0672-105 00

Pris: Guidad tur med Vilseledaren SEK 850/pers

gaddede.turistinformation@stromsund.se


Namnlös

Upplev Inlandsbanan

Inlandsbanan är en svensk järnväg som idag trafikeras med motorvagnar för persontrafik mellan Mora i söder och Gällivare i norr. Med ett Inlandsbanekort kan gäster sommartid kliva på och av längs sträckan och göra utflykter till platser i anslutning till järnvägen.

Vintertid går tåg längs Inlandsbanan med gäster som ska till Destination Vemdalen och under 2017 startar pendlingstrafik mellan Åsarna-Östersund och Orsa-Mora.

Inledningsvis dominerades all trafik av ångloksdragna tåg, men när rälsbussen gjorde sitt intåg kom dessa så småningom att ta över persontrafiken på banan.

I slutet av 1980-talet hotades hela Inlandsbanans persontrafik och i september 1991 lades den ner. Under detta år bidrog dock val och regeringsskifte till att denna nedläggning inte passerade obemärkt och så småningom kom man fram till den lösning som fortfarande gäller: banan förvaltas av ett lokalt "banverk" i form av företaget Inlandsbanan AB (IBAB) som ägs av de 15 kommunerna längs linjen Mora-Gällivare.

Boka  

boka@inlandsbanan.se


Namnlös

Frostviken Fjällpark

I Frostviken finns en park precis bredvid Gäddede Turistinformation centralt i Gäddede. I fjällparken hittar du många av de fjällväxter som finns i området. Följ med en erfaren guide i den fina fjällparken eller upptäck den på egen hand via informationsskyltar.

Här finns växter från områdets säregna fjällvärld. Titta hur snabbt toltan växter eller leta efter de köttätande växterna i myren.

I Turistinformationen finns också "Frostviken Naturinformation" som visar regionens kultur, växtlighet, djurliv och mycket mera.

gaddede.turistbyra@stromsund.se


Namnlös

ICA Supermarket Simonsson & Café

Ica butik med eget bageri och café.

I butiken fylls det på varje dag på med nya färskvaror, frukt och grönt, mejeriprodukter och annat gott som förgyller din matvardag. I charkavdelningen hittar du ostar, salami och skinkor för picknick, mys eller fest.

I butikens café avnjuter du bakverk, smörgåsar, sallader, pajer med mera från eget bageri. Caféet erbjuder också catering i form av smörgåstårtor, festplankor, mackor och sallader till din fest! Caféets duktiga kallskänkor arbetar med fina råvaror för att tillgodose dina önskemål.

thomas.lundstrom@supermarket.ica.se