Fler alternativ…

Bjurälven Vandring

Vandring längs Bjurälven – Heldagstur

Upplev unika geologiska formationer
Historien kring detta område sträcker sig långt tillbaka i tiden, till ett urtidshav för miljontals år sedan. Där bildades nämligen den kalksten som utgör grunden till detta unika område. Nu formar vattnet berggrunden till de formationer som väcker upptäckarglädjen hos de flesta.
Bjurälvens naturreservat angränsar till Korallgrottans naturreservat och tillsammans utgör de Sveriges mest utpräglade karstområde.

Vi möts vid gården Leipikvattnet. Härifrån vandrar vi 3 km en lättsam vandring på spångad led innan vi når karstområdet. På vägen berättar guiden om floran och historia kring bygden. Vi når en liten raststuga och nu har kommit in i karstlandskapet – här börjar äventyret!

Vi fikar lite av vår medhavda matsäck innan vi vandrar runt karstområdet. Här ser vi doliner, sluk och sifoner där vi ser hur älven försvinner ner och dyker upp på olika platser. Guiden berättar om områdets unika geologi och fantastiska flora. Den medhavda lunchen avnjutes vid lämplig plats. Vi passerar Isgrottan, Snödolinen och går igenom Blinda Dalen och ser Bjurälvsgrottan innan vi vänder tillbaka och vandrar tillbaka mot Leipikvattnet. Lederna är spångade och de branta partierna försedda med trappor. Turen anpassas självklart efter gruppens förmågor och önskemål.

En fantastisk vandringstur som saknar motstycke!

Boka  

Pris: Vuxen 850 SEK Ungdom (16-19 år) 650 SEK Barn t o m 15 år gratis i vuxet sällskap.

info@vilseledaren.se


Firning I Hällingsåfallet

Firning i Hällingsåfallet - Sveriges Längsta Kanjon

Hällingsåfallet är med sina 42 meter höga vattenfall och ännu högre kanjonklippor en mäktig upplevelse. Och finns det något bättre sätt att uppleva det än att fira sig ner i kanjonen?
Området blev naturreservat 1971 och hit kommer alla som läst på innan sin resa runt Vildmarksvägen. Passa på att göra det till en upplevelse utöver det vanliga, och utmana dig själv genom att ta steget ut över kanten.

Vi möts vid parkeringen ovanför vattenfallet (se karta nedan). Därifrån är det bara ett hundratal meter genom fjällskogen på spångad led innan vi kommer fram till kanske Sveriges mäktigaste utsikt.

Framför oss öppnar sig marken i en kollosal kanjon där vattenfallet dundrar ner för klippkanten. Just här vill man inte ta sig ner, men efter en kort vandring nedströms flödar vattnet lite lugnare och vi kan ta på oss utrustningen för att börja ta oss ner i kanjonen.

Guiden förankrar repet i ett träd, och nu är det dags för det riktiga äventyret att börja! Du kopplar in dig i repet och börjar långsamt gå bakåt mot kanten. Den modiga vågar ta steget ut i tomma luften och firar sig ner för klippan mot den smala strandremsan nedanför. Utsikten är otrolig för den som har nerver nog att se sig omkring.

Väl nere i kanjonen ser vi oss omkring och upplever kraften i det forsande vattnet innan vi rör oss upp för en smal ravin i kanjonens kant. Har vi tid kanske du hinner ta dig ner ännu en gång. Nu kanske du vågar släppa blicken från klippan och repet och titta ner?

Boka  

Pris: Vuxen: 750 SEK Ungdom (16-19 år) och student*: 650 SEK Barn (10-15 år): 550 SEK *vid uppvisande av giltig student ID OBS! Priserna gäller vid minst 5 deltagare.

info@vilseledaren.se


Firning I Brakkåfallet

Firning i Brakkåfallet

Brakkåfallet är ett vackert vattenfall med kristallklart, grönskimrande vatten i kanjonen. Våga ta steget över kanten och upplev kanjonens fantastiska miljö ovanifrån.
Till skillnad från i Hällingsåfallet kan man här fira ner sig precis nedströms vattenfallet, med möjlighet att ta riktigt häftiga bilder på den som firar. Våga uppleva denna vackra plats på ett annorlunda sätt med oss. Avsluta äventyret med ett spännande och svalkande svalkande dopp!

Vi möts vid parkeringen intill vägen (se karta nedan). Härifrån går vi tillsammans upp till firningsplatsen som endast ligger ett hundratal meter från parkeringen.

Framför oss öppnar sig marken i en vacker kanjon där vi långt där nere ser Brakkån forsa fram. Firningsplatsen är riggad och klar och guiden ger en genomgång hur du gör för att ta steget över kanten. Du firar dig själv nerför kanten och avgör själv i vilket tempo du vill ta dig ner. Utsikten härifrån är fantastisk för den som vågar titta ner.

Väl nere landar du säkert vid det kristallklara vattnet. När du kopplat loss dig från repet kan du utforska området kring fallet innan du går upp till firningsplatsen igen för ett nytt försök. Denna gång kanske du vågar släppa blicken från klippan och njuta av den vackra omgivningen!

Boka  

Pris: Vuxen: 650 SEK Ungdom (16-19 år) och student*: 550 SEK Barn (10-15 år): 450 SEK *vid uppvisande av giltig student ID

info@vilseledaren.se


Hempan

Visafton med Flattmelja

Flattmejla spelar svenska traditionella visor på sitt sätt.
För att uppmärksamma museet om Beppe Wolgers kommer speciellt för kvällen tolkningar av hans musik att framföras - utöver de ordinarie programmet -med traditionella visor. För att uppmärksamma museet om Beppe Wolgers kommer speciellt för kvällen tolkningar av hans musik att framföras - utöver de ordinarie programmet -med traditionella visor.

hembygd@hammerdal.se


Namnlös

Rossöns camping

En liten camping med husvagnsplatser med och utan el. 6st enklare stugor

tony.eliasson@gmail.com


Namnlös

Landsomberget Upp... och ner

LANDSOMBERGET HILL CLIMB 2017
(Uppför...och utför)

Gå - Lunka - Löp
Ett utmanande motbackelöp för alla!

ANMÄLAN
Föranmälan till Ida, 072-5846732 (gärna via SMS)
Anmälan på plats mellan 17.30-17.55

NUMMERLAPP
Uthämtning av nummerlapp 17.30-17.55

DELTAGARAVGIFT
Valfri summa, som direkt går till verksamheten (aktiviteter och evenemang) för Backe IF Skidor & Löpning.

STARTTID - KLASSINDELNING - BANSTRÄCKNING
•Mini Hill Climb 18.00
(Födda 2017-2007)
Start vid liftkuren, liftgatan upp till första avstigning nedanför stigningen och nerför själva slalombacken tillbaka till målet vid liftkuren.

•Hiking Hill Climb 18.00
För er som vill vandra i lugnt tempo och njuta av utsikten längs vägen.
Start vid liftkuren, liftgatan upp till första avstigning nedanför stigningen och nerför själva slalombacken tillbaka till målet vid liftkuren.

•Half Hill Climb 18.15
(Födda 2006-2002)
Start vid liftkuren, liftgatan upp, avstigning ovanför stigningen och nerför själva slalombacken tillbaka till målet vid liftkuren.

•Big Hill Climb 18.30
(Äldre ungdomar och vuxna)
Start vid liftkuren, liftgatan upp till toppen och nerför själva slalombacken tillbaka till målet vid liftkuren.

PLATS
Landsomberget, slalombacken i Jansjö mellan Backe och Rossön.

ÖVRIG INFORMATION
•Deltagande sker på egen risk
•Obanad terräng nedför slalombacken, med blöt mark, lera och lösa stenar exempelvis.
•Tag med vätska ni som deltar i Hiking Hill Climb respektive Big Hill Climb
•Myggmedel kan vara användbart
•Ingen tidtagning
•Medalj till alla som fullföljer
•Pokal till första dam respektive herre i Big Climb
•Utlottning av priser bland alla som fullföljer

Café Koppen kommer att ha öppet 17.00-19.30 så passa på att njuta av en god kvällsfika!

VÄLKOMNA!
/ Backe IF Skidor & Löpning

skidorbackeif@gmail.com


Namnlös

Utställning om Beppe Wolgers

Mannen i Vattudalen- en utställning om Beppe Wolgers Öppnar 22 juli 11.00 på Hembygdsgården i Strömsund.

Öppettider: Lördag-söndag 11-15, Måndag-fredag 10-16

turistinformation@stromsund.se


Namnlös

Sommarcafé i Renålandet

Kom och fika och umgås hos oss i Renålandets bystuga. Hembakat kaffebröd och smörgåsar.
Endast kontant betalning.

renaalandet@gmail.com


Namnlös

Gourmétur

Halvdagstur onsdagar juni-juli
I Vilhelmina finns många små genuina mattillverkare som förädlar de lokala råvarorna på ett traditionellt sätt.
Följ med på en smakupplevelse bland Vilhelminas mathantverkare.
Hör människorna bakom hantverket berätta om sitt entreprenörskap och sina produkter, och upplev nya spännande smaker.
Turen startar klockan 12.45 från Saiva Camping och tar ca 3,5 timme.
Max antal deltagare på turen är 7 personer och minimum för att turen ska bli av är 3 personer.
Boka turen senast kl. 20.00 kvällen innan.
För bokning: info@saiva.se eller 0940-107 60
Datum för turen: 28/6, 5/7, 12/7, 20/7 och 26/7

Pris: Pris: 690 kr /person

info@saiva.se


Namnlös

Svamputflykt

Det blir tips om lagring och tillagning. Smakprov utlovas.

Blodriska, även kallad granblodriska, är en svamp i släktet riskor. Den är en god matsvamp. Blodriskan bildar ektomykorrhiza med gran som den vanligaste växtpartnern. Blodriskan har den typiska riskhatten med trattformigt fördjupad mitt.

vattudalen@gmail.com


Vackermyren

Vackermyren

I Fyrås strax söder om Hammerdal finns detta myrkomplex. Vackermyren är egentligen namnet på ett av flera rikkärr i området som är ett känt och populärt utflyktsmål på grund av den fina mångfald av orkidéer som finns där.

Naturskyddat hänsynsområde, orkidémyrar. Håkansmyren, Rödflon, Surmyren och Vackermyren. På myrarna kan man finna guckusko samt ett 15-tal andra orkidéarter som flugblomster, blodnycklar, grönkulla och korallrot.

Handikappanpassade gångbanor samt rastplatser med eldstad.

Boka guide: Pieter Fürst, 070-317 30 70 eller Robert Jansson, 070-234 10 70.
Mejl: vattudalen@gmail.com

turistinformation@stromsund.se


Gåxsjö Smedja

Gåxsjö Smedja

Konstsmed Susanna Bäckström har smidesverkstad och butik med försäljning av egna produkter.

Tillverkar bl a ljuskronor, lampetter, skålar och ljusstakar i egen design. I smedjans tillhörande butik finner du smidesprodukter som tex ljuskronor, lampetter, skålar och ljusstakar i olika modeller. Allt i egen tillverkning och med personlig formgivning. Ring innan besök.

susanna.backstrom@telia.com


Bjurälven

Bjurälven naturreservat

Med en kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet. Bjurälvens naturreservat med sitt dramatiska landskap, kraterliknande gropar och den vindlande, delvis underjordiska Bjurälven är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap – ett säreget naturreservat. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor och längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora. I Bjurälven hittar du Sveriges längsta undervattensgrotta. Hittills är den karterad 1,7 km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. På grund av sin unika karaktär utsågs Bjurälven 2014 till Sveriges mest spännande geologiska sevärdhet i Geologiskt Arv.

I närheten av Bjurälven finns Korallgrottans naturreservat – Korallgrottan är Sveriges längsta grotta och ännu inte färdigutforskad. Grottan upptäcktes 1985 och idag är cirka sju km av grottan karterad. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen. En guidad tur i grottan bjuder på spänning, tystnad och en annorlunda naturupplevelse.

Från gården i Leipikvattnet till karstområdet är det ca 3 kilometer vandring. Vid karstområdet finns en raststuga. Därifrån kan man sedan välja en slinga på 3 eller 6 kilometer runt området.

Bjurälven rinner över ett ca 3 kilometer långt område med kalkberggrund. Det är vattnets kolsyra som i kontakt med kalken i berggrunden har format naturen i Bjurälven. Ett sådant område kallas för karstområde och detta är Sveriges mest utpräglade karstlandskap.

Bjurälvens karstlandskap utsågs till vinnare i tävlingen Geologiskt arv 2014 i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter.

Utgångspunkt: P-plats vid gården vid Leipikvattnet.
För en guidad vandring kontakta Vilseledaren.

Pris: Guidad heldagstur: SEK 850/vuxen, SEK 650/ungdom 16-20år, barn gratis i vuxet sällskap

info@vilseledaren.se


Namnlös

Jougdadalen - naturreservat

Jougdadalen är kanske vår mäktigaste orörda skogsdalgång i fjällmiljö. Här finns allt man förknippar med vildmark. Dalgången är täckt med urskogsliknande skog med omkullfallna träd. I botten sträcker ett orört sjösystem ut sig.

Dalen hyser ett rikt djurliv med hotade och skyddsvärda arter.
Reservatet omfattar hela dalgången mellan Jerikklumpen och Klumpvattnet. I dalen rinner ett oreglerat vattensystem, som är unikt för Jämtland genom sin storlek och läge inom kalfjällsregionen och skogslandet.
Utmed dalgången finns tre äldre bosättningar från 1800-talet; fjällägenheten Jougdaberg, gården Tjärnback och gården Flyberg.
Hela området präglas av samiskt liv och arbete. Visa hänsyn till de som har naturen som sin arbetsplats.
Utgångspunkt: Från väg 342 svänger du av norrut mot Risede och Trångmon. Från Hovde eller Blomhöjden når du reservatet.

gaddede.turistinformation@stromsund.se


Pilgrimshotellet

PilgrimsHotellet Gäddede och InfoPoint

Pilgrimshotellet ligger vid Vildmarksvägen i Gäddede. En portal till en av Skandinaviens större skyddade vildmarker. Hotellet är även en InfoPoint, En InfoPoint är en enklare typ av turistinformation där besökare kan titta förbi för att få inspiration och personliga tips om smultronställen, vägvisning och evenemang i närområde

Anläggningens fokus är att erbjuda naturupplevelser i världsklass, men också att ge plats för reflektioner och tankar som inte alltid får plats i vardagen.
På hotellet eftersträvar vi en öppen atmosfär som möjliggör goda möten och samtal mellan människor. Här möts turisten, affärsresenären, pilgrimen och naturälskaren.

Hotell Hotellet har 70 bäddar fördelat på enkelrum, dubbel- & trebäddsrum, familjerum samt stugor och lägenheter. Dusch, wc samt tillgång till kök i stugorna. De flesta rummen har sjöutsikt.
Gratis Wi-Fi

Konferensrum för 25 personer. Bastu och bubbelpool finns vid sjökanten.

Restaurang - a ́la carté, café, paj, smörgåsar, bulle och kaka. Servering med fullständiga rättigheter

Vandringsutrustning som tält, utekök, ryggsäck, sovsäck, stavar finns att hyra.
Från hotellet är det nära till vandringsturer och sevärdheter som fiske, skoterled, Hällingsåfallet, Fjällparken vid Gäddede tourist center, Lierne Nationalpark. Hotellet erbjuder vandring och fiskeguider.
Skoteruthyrning med skotersafari, snöskor, turskidor, längdskidåkning.

Hotellet är öppet året runt.

Boka  

info@pilgrimshotellet.se


Namnlös

Strömsunds utomhusbad

Gratis bad i tre tempererade utomhuspooler.
Strömsunds camping ligger vid Ströms Vattudal vid E 45, 1 kilometer söder om centrum.

Utomhusbadet är öppet 17 juni–20 augusti

Måndag–fredag
klockan 9.00 – 19.00
Helger
klockan 10.00 – 18.00

Boka  

Pris: Gratis

turism@stromsund.se


Namnlös

Ströms Vattudal

170 km lång kanotled mellan Ankarede och Strömsund. Turen tar ca en vecka att genomföra. En kanotvagn är ett måste eftersom en del långa landtransporter måste göras.

turistinformation@stromsund.se


The Emoji Movie

Bio: The Emoji movie

Bio på Medborgarhuset i Dorotea. Lördag den 26/8 kl. 14.00

Animerat, komedi, familj
Åldersgräns: se sf.se
Kassan öppnar klockan 13:00

THE EMOJI MOVIE tar dig med till en hemlig värld, inuti din smartphone. Gömd i meddelande-appen ligger Textopolis, en pulserande storstad där alla dina favorit-emojis bor. I denna värld har alla invånare enbart ett ansiktsuttyck – alla utom Gene (T.J. Miller), en uttrycksfull emoji född utan filter och med förmågan att visa en rad olika känslor. Men Gene vill bara vara som alla andra. Tillsammans med vännerna Hi-5 (James Corden) och Jailbreak (Iliana Glazer) ger han sig ut på en app-täcktsfärd genom telefonens olika program på jakt efter koden som kan fixa honom. När en stor fara plötsligt uppenbarar sig blir det upp till de tre vännerna att försöka rädda hela telefonen innan den raderas för alltid.

Boka  

info@dorotea.se


Bigfoot Junior

Bio: Bigfoot Junior

Bio på Medborgarhuset i Dorotea. Onsdag den 9/8 kl. 18.00

Animerat
Åldersgräns: se sf.se
Kassan öppnar klockan 17:00

Den 13-årige ensamvargen Adam ger sig ut på ett strapatsfyllt äventyr för att lösa mysteriet med sin försvunna pappa. Det tar inte lång tid innan han upptäcker att hans pappa inte är någon annan än den legendariske Bigfoot, som har gömt sig i vildmarken i åratal för att skydda sig själv och sin familj från HairCo, ett jätteföretag som vill göra vetenskapliga experiment med Bigfoots speciella DNA. När Adam återförenats med sin pappa inser han att även han har begåvats med superkrafter som överträffar hans vildaste fantasi. Men HairCo är dem snart hack i häl. Adams fotspår i skogen leder dem rakt mot Bigfoots gömställe...

I rollerna:
Svenska röster: Jan Johansen, Jamil Drissi, Linus Wahlgren, Cecilia Wrangel, Claes Ljungmark, Fredrik Hallgren, Lizette Pålsson, Mattias Knave, Sanjin Kljucanin

Boka  

info@dorotea.se


Thehitman

Bio: The Hitman's bodyguard

Bio på Medborgarhuset i Dorotea. Fredag den 25/8 kl. 19.00

Action, komedi
Åldersgräns: från 15 år
Kassan öppnar klockan 18:00

Världens bästa livvakt får en ny klient, en ökänd torped. De har varit på motsatta sidor i åratal och hatar varandra. Nu måste de samarbeta och de har 24 timmar på sig att ta sig till Haag för att vittna mot en blodtörstig diktator.

Boka  

info@dorotea.se