Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är en av Sveriges högsta vägar och går mellan Jämtland och Svenska Lappland. Den natursköna vilda vägen leder förbi Stora Blåsjön och mäktiga Stekenjokksplatån vidare in i Södra Lappland. 

Den första biten av Vildmarksvägen, längs Ströms Vattudal och vidare mot Gäddede, är en vacker sträcka med ett pärlband av små och stora vattendrag som lockar fisketurister från hela världen. Ett par timmars bilfärd senare ligger det mäktiga Hällingsåfallet som är Sveriges svar på Grand Canyon. Hällingsåns vattenfall störtar utför ett 45 meter högt klippstup, ner i Sveriges längsta kanjon. I närheten av Hällingsån ligger korallgrottan som är Sveriges längsta undervattensgrotta här erbjuds man som besökare organiserad guidning i grottan och det närliggande naturreservatet med Skandinaviens största karstlandskap.

Den mest spektakulära delen av vägen går över Stekenjokkplatån och är enbart öppen från början av juni till mitten av oktober. Resten av året är snömängden för stor och vanligtvis kan man åka skidor fram till midsommar. När vägen öppnar i juni är det inte ovanligt att snödjupet vid sidan av vägen är flera meter och man har uppmätt snödjup upp till 6 meter. Vildmarksvägen över Stekenjokkplatån är en av få platser där det är möjligt att fjällvandra med bil.

Vildmarksvägen går genom det svenska renskötselområdet och den samiska kulturen med renskötsel har funnits här i tusentals år. Än idag lever samebyarna efter renbetesåret och flyttar sina renar mellan skog och fjäll efter årstiderna. Sommarsäsongen utmärker sig genom den samiska kulturen och de tusentals renar som betar på fjällen längs vägen. Här finns två unika samiska kyrkstäder längs Vildmarksvägen, Fatmomakke och Ankarrede, vilka är uråldriga samiska mötesplatser som är öppna för besökare sommartid. 

Vildmarksvägen karta som pdf

Foto: Madeleine Aaras

Foto: Madeleine Aaras

Foto: Emanuel Edman

Foto: Emanuel Edman

Längs Vildmarksvägen är det nära till alla aktiviteter. Stanna bara läng vägen, gå rakt ut i naturen och upptäck.

Fatmomakke och Fatmomakke Kyrkstad är en oerhört vacker plats. Marsfjället tornar upp sig på andra sidan Kultsjön och man får nästan känslan av att fjället vakar över Fatmomakke. Läs mer om Fatmomakke här...

Upplev naturens krafter längs Vildmarksvägens många sjöar och vattendrag. Hällingsåns vattenfall är 45 meter högt och fortsätter sedan ner i Sveriges längsta kanjon. 

 

Ett omfattande snöröjningsarbete över Stekenjokks längs Vildmarksvägen sker varje år inför öppnandet av vägen. Vägens del över Stekenjokk ligger 876 m.ö.h vilket gör det möjligt att fjällvandra med bil. I år 2017 öppnar vägen fredag 2 juni. 

Upplevelser och boende

Upptäck South Lapland - en magisk del av Sverige. Här nedan hittar ni länkar till utvalda platser och sevärdheter längs Vildmarksvägen. Besök våra resmål för att hitta fler boenden, restauranger och aktiviteter.

Kontakta gärna någon av våra lokala turistinformationer så hjälper de er med tips och råd inför eller under er resa efter längs Vildmarksvägen. Klicka här för att komma till turistinformationerna...

Vildmarksvägens officiella sida...