Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är en av Sveriges högsta vägar och går mellan Jämtland och Svenska Lappland. Den natursköna vilda vägen leder förbi Stora Blåsjön och mäktiga Stekenjokksplatån vidare in i Södra Lappland. 

Den första biten av Vildmarksvägen, längs Ströms Vattudal och vidare mot Gäddede, är en vacker sträcka med ett pärlband av små och stora vattendrag som lockar fisketurister från hela världen. Ett par timmars bilfärd senare ligger det mäktiga Hällingsåfallet som är Sveriges svar på Grand Canyon. Hällingsåns vattenfall störtar utför ett 45 meter högt klippstup, ner i Sveriges längsta kanjon. I närheten av Hällingsån ligger korallgrottan som är Sveriges längsta undervattensgrotta här erbjuds man som besökare organiserad guidning i grottan och det närliggande naturreservatet med Skandinaviens största karstlandskap.

Den mest spektakulära delen av vägen går över Stekenjokkplatån och är enbart öppen från början av juni till mitten av oktober. Resten av året är snömängden för stor och vanligtvis kan man åka skidor fram till midsommar. När vägen öppnar i juni är det inte ovanligt att snödjupet vid sidan av vägen är flera meter och man har uppmätt snödjup upp till 6 meter. Vildmarksvägen över Stekenjokkplatån är en av få platser där det är möjligt att fjällvandra med bil.

Vildmarksvägen går genom det svenska renskötselområdet och den samiska kulturen med renskötsel har funnits här i tusentals år. Än idag lever samebyarna efter renbetesåret och flyttar sina renar mellan skog och fjäll efter årstiderna. Sommarsäsongen utmärker sig genom den samiska kulturen och de tusentals renar som betar på fjällen längs vägen. Här finns två unika samiska kyrkstäder längs Vildmarksvägen, Fatmomakke och Ankarrede, vilka är uråldriga samiska mötesplatser som är öppna för besökare sommartid. Foto: Madeleine Aaras

Vildmarksvägen karta som pdf

Upplev naturens krafter längs Vildmarksvägens många sjöar och vattendrag. Hällingsåns vattenfall är 45 meter högt och fortsätter sedan ner i Sveriges längsta kanjon. 

 

Ett omfattande snöröjningsarbete över Stekenjokks längs Vildmarksvägen sker varje år inför öppnandet av vägen. Vägens del över Stekenjokk ligger 876 m.ö.h vilket gör det möjligt att fjällvandra med bil. I år 2017 öppnar vägen fredag 3 juni. 

Upplevelser och boende

Upptäck South Lapland - en magisk del av Sverige. Här nedan hittar ni länkar till utvalda platser och sevärdheter längs Vildmarksvägen. Besök våra resmål för att hitta fler boenden, restauranger och aktiviteter.

Kontakta gärna någon av våra lokala turistinformationer så hjälper de er med tips och råd inför eller under er resa efter längs Vildmarksvägen. Klicka här för att komma till turistinformationerna...

Vildmarksvägens officiella sida...

 

Vilhelmina 

Bo i den magiska kyrkstaden från 1800-talet.

Besök gårdsbutiken som röker och förädlar fisk.

Fler tips...

 

Saxnäs 

Besök Fatmomakke den samiska kyrkstaden.

Vandring på mäktiga fjället Stöken.

Besök Ricklundgården - konstgalleri/museum

Bo på STF Saxnäsgården vid Kultsjön

Fler tips...

 

Klimpfjäll

Fika på Norgefarargården från 1800-talet

Stekenjokk - fjällvandra med bil

 

 

Frostviksfjällen 

Besök Frostviken Naturinformation 

Bo på Korpens Öga

Boka guidad tur i Sveriges längsta grotta

Fler tips...

 

 

Strömsund

Beppe Wolgers museet, öppnar sommaren 2017

Lek för stora och små, Dunderlandet hela sommaren

Bo på Strömsund Camping

Fler tips...

 

 

Hoting

Ivars bilmuseum 

Besök den omtalande Travveckan.

Hotingmarknaden, sommaren höjdpunkt

Gör en avstickare och bo på Betz B&B i Lövvik

Fler tips...