Åsele byar

Åsele byar

I Åsele kommun lyser byarna som pärlor på ett band av norrländsk skönhet. Där möter du en charm som smittar av sig, där varje by har sin unika historia att berätta – varje plats bär på en egen karaktär.

Här är det inte bara naturen som imponerar utan också gemenskapen som binder samman invånarna. I byarna runtom Åsele finner du den sanna essensen av norrländsk gästfrihet och enkelhet.

Torsvjö

Genom byn Torvsjö rinner Skarpsjöbäcken som mynnar i Torvsjön. Vid bäcken ligger den historiska anläggningen Torvsjö Kvarnar med sina skvaltkvarnar, tröskverk och elverk. Torvsjö Kvarnar är en av Nordeuropas få fungerande vattendrivna anläggningar och ett lagstadgat byggnadsminne sedan 1972. Här finns också en lättillgänglig vandringsled längs kvarnbäcken.

Sörnoret

I Sörnoret ligger Bergvattenberget, i folkmun kallat ”Offerhällan”. Det är en utsiktsplats som sägs ha varit en helig plats för samer. Sörnoret har även fina fiskevatten. Besök byns badplats, som nås via trägångbroar över myrmarken, för en fin skogspromenad. Det går även att övernatta i byastugan, ett renoverat timmerhus som ligger mitt i byn med modernt kök, bredband, Wi-Fi och TV. I anslutning till stugan finns bastu och även en hundgård.

Gafsele

Gafsele, 22 kilometer söder om Åsele, har potatisodling, vandrarhem, fiskecentrum, såg, bagarstuga, bystuga och bönhus. Det här är en perfekt miljö för jägare, fiskare och andra naturälskare året runt. Vandrarhemmet i den tidigare skolan vid Ångermanälvens strand har en retrokaraktär från femtiotalet och en rik historia, vilket ger besökarna en unik upplevelse.

Avasjö

I Avasjö, den levande byn vid vägs ände, kommer man för att njuta av stillheten och gemenskapen. Bo på det nyligen renoverade vandrarhemmet, fiska i de vackra vattendragen och utforska de djupa skogarna. Besök också byns gårdsbutik. Antesbodarna, belägna på SCA-mark i Avasjö utanför Åsele, är en av rest de tidigare historiska fäbodarna i Västerbotten. Hit lockas besökare för att uppleva den idylliska fäbodmiljön och dess charm.

Äta & Bo

Rekommendationer

Länkar

 

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt