Åsele

Åsele kommun

Åsele (Sjeltie på samiska) är en harmonisk oas mitt i skogslandet mellan kust och fjäll och en knutpunkt för infrastrukturen i Västerbottens inland. Landskapet bjuder på en mångfald av berg, tjärnar, sjöar, bäckar, skog och myrmark, där majestätiska Ångermanälven utgör en livsnerv som slingrar sig genom kommunen. Trots det stränga klimatet frodas bärbuskarna här och under sensommaren och hösten bjuds det på generösa skördar av blåbär, lingon och hjortron.

Åsele har också en djupt förankrad marknadskultur. Sommarmarknaden är en av Sveriges största, då det under fyra dagar kommer omkring 100 000 besökare och handlar av hundratals knallar.

Men Åsele är inte bara en plats för naturupplevelser och historiska marknader, utan även en kista för historiska och konstnärliga skatter. Både Konstvägen Sju Älvar och Sagavägen, med sina unika berättelser och konstverk, passerar genom kommunen.

För den äventyrslystne och naturälskaren finns det gott om möjligheter att utforska Åseles natur. Med ett omfattande nätverk av vandringsleder, bland annat i den anrika nationalparken Björnlandet, kan du njuta av stillheten och skönheten i de vidsträckta landskapen. För fiskeentusiasten finns det rika möjligheter att kasta ut linan i fiskerika sjöar, tjärnar, bäckar och älvar.

Åsele tätort

När du befinner dig i tätorten finns naturen inpå knuten och ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. Här har sportentusiaster har tillgång till bland annat sim- och sporthall, ishall, ridhus, golfbana, elljusspår, gym, skidbacke, skatepark, klättervägg, skoterleder, och frisbeegolfbanor.

Tätorten är också hem till den riksberömda Åsele Marknad, som hålls i mitten av juli varje år, och även till välbesökta årliga jul- och vintermarknader.

Äta

Besök Åsele kommun för en fikastund i historiska omgivningar! Njut av kaffe i Torvsjös gamla kvarnby, retrokaféet i Hälla eller på Konditori Kronan med sin klassiska neonskylt från 1940-talet.

Kommunen erbjuder även pizzerior, hamburgerhak och värdshus för den som vill avnjuta måltider i avslappnande miljöer.

Sevärdheter

I hembygdsområdet finns en textil- och klädsamling från sent 1800-tal och framåt, inklusive handvävda plädar och vackra brudkronor. Torvsjö kvarnar är ett annat kulturhistoriskt besöksmål som skildrar livet från förr.

Glöm inte heller att spana in det anmärkningsvärda buddhistiska templet i Fredrika och fantasieggande naturliga landmärken som Offerhällan, Vitterhuset och Stockholmsgata.

Bo

Åsele erbjuder boenden som både är natursköna och där man med råge känner av historiens vingslag.

Vad sägs om möjligheterna att bo i ett gammalt kapell i byn Lillögda, i gamla skolbyggnader i Avasjö eller Gafsele, anrika byastugor, bygdegårdar, naturskönt belägna stugor och  campingar eller i arbetsgårdsstugan The Goat Keeper Cottage?

Rekommendationer

Länkar

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt