Åsele

Åsele

Åsele ligger mitt i naturen och bildar en knutpunkt för infrastrukturen i Västerbottens inland. Både Konstvägen och Sagavägen passerar genom Åsele. Under resan tvärs över Skandinavien från Höga Kusten till norska Atlantkusten berättar Sagavägen spännande sägner om livet i norr. Konstvägen är ett 35 mil långt skulpturstråk från Sveriges östra kust till Södra Lapplands fjällkedja i väst.

 

Vitterhuset i Östernoret

Vitterhuset ligger i byn Östernoret, cirka 12 km utanför Åsele tätort. Det består av enorma stenblock som bildar en väldig husliknande grottformation som liknar ett hus, och har legat så sedan istiden. Den fantasieggande stenformationen har givit upphov till sägnen om Vittra, som ska husera i grottan under klippblocken.

Åsele marknad

Åsele marknad är en årlig marknad som hålls tredje helgen i juli och pågår under fyra dagar. Marknaden kallas för Norrlands största folkfest och är med anor från 1600-talet en av landets äldsta pågående marknader.

Åsele marknad är också en av Sveriges största marknader. Antalet knallar brukar uppgå till ungefär 300, som delar på cirka 900 marknadsplatser. På marknadsområdet hålls konserter, tivoli, motortorg, barnaktiviteter och en rad andra festliga inslag.

Hembygdsområdet

Åsele hembygdsområde består av 17 byggnader, däribland kyrkobystugorna som rymmer omkring 50 olika utställningar. Bland annat innehåller stugorna ett klädmuséum, folkdanslagets minnesrum, en utställning om samernas historia i kommunen och ett postmuséem. 

Under året står hembygdsområdet också värd för olika evenemang, bland annat julmarknaden, vintermarknaden och rikskända Åsele Marknad.

Fredrika

Fredrika ligger 56 kilometer öster om Åsele centralort och är kommunens största by. Här finns goda möjligheter till aktiviteter i den kringliggande naturen, allt från gym och gymnastik till skidåkning, skridskobana och löparstråk. Ekopark Käringberget med sina spännande vandringsleder finns ett par mil bort.

Fredrikas mest berömda sevärdhet är det buddhistiska templet, som började uppföras 2004, och som finns beläget på toppen av ett berg i byn.

Åsele kommun ligger i sydligaste Lappland, längs riksväg 92, 50 km väster om Fredrika. Riksväg 90 passerar strax öster om tätorten. Ångermanälven flyter genom Åsele.

ÅSELE TURISTINFORMATION
Koordinater: 64.162320, 17.352405
Telefon: 0941-140 78
Epost: turistinfo@asele.se
Öppettider: 9.00-16.00 vardagar

Hundspann

Att nedbäddad i renskinn färdas över frusna myrar med frostklädda tallar, över tjärnar och älvar, upp till bergstoppar, genom en trolskt varierande lapplänsk natur kan inte beskrivas som annat än poetiskt. Att avsluta dagen med hettande kinder och harmoni i själen vid en värmande eld, är vad livet borde handla om.

Gafsele

Drygt två mil söder om Åsele tätort ligger Gafsele på båda sidor om Ångermanälven. Gafsele har befolkats av samer sedan 1300-talet och sedan 1600-talet av finska nybyggare.

Även idag är byn hemvist för människor från olika delar av världen. De har dock alla en sak gemensamt: den stora drivkraften som är karaktäriserande för bygden och som gett byn dess epitet; Gafsele – byn som int stärn å.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt