Dorotea byar

Dorotea byar

Oavsett om du är en äventyrslysten upptäcktsresande på jakt efter spänning i nya miljöer eller en avslappnad naturentusiast som bara vill komma bort från stadens brus och stress, så kommer du älska att utforska landsbygden mellan Dorotea och Borgafjäll.

Här finns möjlighet till jakt och fiske i natursköna områden, byggnader av kulturhistoriskt intresse och naturformationer som eggar igång fantasin. Här kan du vandra eller promenera med snöskor genom djupa skogar – och ha gott om tid att vara dig själv för en stund!

Risbäck

Risbäck har historisk betydelse som jordbruks- och skogsbruksby samt som centrum för människor i fjällvärlden i och med uppförandet av kyrkan under 1800-talet. Här finns ett vackert hembygdsområde där du kan strosa runt bland en sockenstuga från 1884, en bagarstuga, rökbastu, stolpbod, kyrkkåta och den stora ladan Kämpeslogen som bland annat användes som danslokal.

Svanabyn

Svanabyn är Dorotea kommuns äldsta by, grundad på 1710-talet. Författaren och poeten Helmer Grundström växte upp här och har skildrat bygden i romaner, noveller och dikter. Byn ligger mellan två sjöar, Ullsjön och Svanavattnet, med fler i närheten. Vittertrappan, längs vägen mot Granåsen, är en 15 meter lång stenformation i berget, enligt sägnen en vandringsväg för det mytologiska småfolket vittra.

Västra & Östra Ormsjö

Västra och Östra Ormsjö, vid Ormsjöns norra strand, ligger cirka 25-30 kilometer väster om Dorotea. Här finns en badplats och en naturskön campingplats på en liten udde. Nära byarna ligger naturreservatet Månsberget. I Västra Ormsjö står Ormsjö kapell, medan Östra Ormsjö bjuder på sevärdheter som en timmervälta, uråldriga fångstgropar och tjärdalar, samt goda fiskevatten.

Högland

Högland är en blomstrande kulturplats tack vare bybornas intresse och ideella arbete. Den gamla vattensågen, möjligen från 1850-talet, är en symbol för byns historia. Från ramsåg till cirkelsåg är dess utveckling är en gåta.

I juli varje år firas en stor hembygdsdag på sågplatsen i Högland då gamla traditioner ”kommer till liv igen”.

Äta & Bo

Rekommendationer

Länkar

 

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt