Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag. Kyrkstaden har även ett stort symbolvärde och stor betydelse för den samiska traditionen, dvs. det immateriella samiska kulturarvet.

De ädsta byggnaderna i Fatmomakke är från slutet av 1700 -talet även om det flesta byggnaderna är från 1800- och 1900- talet. Det finns även spår från äldre byggnader som idag är skyddade. Fatmomakke består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns börnekåta. 

 

En Samisk mötesplats

Idag är Fatmomakke skyddad som kulturpark men det kan ändå vara bra att de flesta kåtorna och stugorna är privata och används under helger och högtider - Visa respekt. Fatmomakke Kyrkstad finns längs med Vildmarksvägen bredvid Marsfjällen och Kutlsjön. Det är enkelt att ta sig till Fatmomakke med bil. Från parkeringen går det en lätt promenad på några hundra meter över gångbron in till kyrkstaden. I Fatmomakke finns sommartid stugor att hyra, en kiosk och ett kafe. Fatmomakke är dessutom ett bra utgångsläge för vandring vidare in i Marsliden. 

 

Om du vill gå den guidade turen i Fatmomakke sommartid, boka genom Vilhelmina Turistbyrå +46(0)940-39886 eller turist@vilhelmina.se

Cafét och kiosken i Fatmomakke är öppen från midommar och t om 31 aug + stundvis i september. Om det inte är öppet finns det affär och restaurang 20 km längs Vildmarksvägen västerut i Klimpfjäll eller 20 km österut i Saxnäs.

Mer om Fatmomakke:

 

Fatmomakke Kyrkstad

Turistinformation

Kontakta Vilhelmina turistinformation för att boka guide och få mer information om Fatmomakke.

Vilhelmina Turistinformation

Telefon: +46(0)940-39886

E-post: turist@vilhelmina.se

Besöksadress: Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina

Öppettider: Vinter Mån-fre 10-16

Sommaren 2021 är Turistinformationen stängd för fysiska besök. Utanför Turistinformationen finns ett tält där ni kan hämta broschyrer dygnet-runt. Ni kan alltid nå oss på telefon 0940-398 86 mellan 10-16 mån-fre, eller skicka ett mail till turist@vilhelmina.se. Vi jobbar mobilt i sommar så vi finns på olika platser runtom i kommunen.

Turistinformation för: Vilhelmina, Saxnäs, Kittelfjäll, och Klimpfjäll.

Webbplatsen gjord med Moln8 publicering