Fredrika

Fredrika

Fredrika (sydsamiska: Vistege) är en småort 56 km öster om Åsele. Tidigare hette orten Viska, ett namn som härrörande från det samiska ordet Visteke, vilket betyder ”platsen rik på renlav”. Ortnamnet ändrades år 1799 för att ära drottning Fredrika, gemål till Gustav IV Adolf. Sedan år 2004 finns det planer på att uppföra Europas största buddhistiska tempel i Fredrika.

Det som utmärker Fredrika är den natursköna omgivningen med den vackra sjön som bjuder på fantastiska solnedgångar och en imponerande stjärnhimmel som reflekteras i vattnet en stilla höstnatt. Bygden är också känt som ett centrum för vindkraft med hundratals turbiner spridda över en massiv vindkraftspark.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommar

Fredrika erbjuder en perfekt blandning av äventyr
och avkoppling under sommarsemestern.
Det finns många sevärdheter i bygden och det finns goda möjligheter att paddla kanot samt fiska efter gädda, abborre och sik i Viskasjöns underbara vatten. Fredrika ligger också nära Björnlandet, med nationalparkens alla spännande vandringsleder.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

Fredrika Hotell och Fredrika Camping har restauranger som är öppna året runt. Hotellet är ett jakt- och fiskehotell mitt i centrala Fredrika och här finns 10 dubbelrum och 9 enkelrum att tillgå. På hotellet finns även bar, bastu, fitnessrum, souvernier och fiskeartiklar.

Fredrika Camping är vackert beläget intill Viskasjön med Sanduddens badplats precis bredvid servicebyggnaden och restaurangen. Här kan du njuta av idylliskt boende, utsökt mat och fiske i världsklass. Sommartid erbjuds bl.a. tillgänglighetsanpassade stugor med 4-6 bäddar.

Vinter

Upplev skoterturer genom snötäckta skogar och över frusna sjöar. Åk hundspann genom vinterlandskapet eller gå på snöskovandring. Här kan du också pimpelfiska i fiskrika vatten, bygga igloos eller få möta renar på nära håll. För de äventyrliga finns också möjligheter att uppleva hästridning i snö och att avrunda dagen med avkoppling i badtunna under stjärnhimlen.

Sevärdheter

I Fredrika och dess närhet finns flera sevärdheter att utforska. Hembygdsgården lockar med sina traditionella timrade stugor, medan Drottningparken har imponerande träskulpturer mitt i byn. Buddharama Temple, byggt av en thailändsk munk som fann sin frid i Fredrika 2004, är också värt ett besök.

Väster om Fredrika ligger Poem, ett av Konstvägens konstverk. Baksjölidens Kvarnanläggning, med en skvaltkvarn och spånhyvel från 1860-talet är beläget en mil utanför Fredrika och omges av ett naturreservat.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt