Gäddede

Gäddede

Gäddede (sydsamiska: Tjeedtege) ligger längs Vildmarksvägen, endast 5 kilometer från gränsen till Norge. Denna pittoreska by på 300 invånare erbjuder en oslagbar kombination av naturskönhet och spännande aktiviteter året runt.

Med omgivningar som omfattar de magnifika sjöarna Kvarnbergsvattnet och Hetögeln, båda del av Ströms vattudal, är Gäddede en plats där naturens lugn möter äventyrets pulserande hjärta. Förleden i ortnamnet Gäddede kommer av ”Gädda” och efterleden ”Ed” betyder ”passage utmed eller mellan vatten”. Även det sydsamiska namnet Tjeedtege kommer av ordet för gädda (tjeedte).

Oavsett om du är en äventyrslysten vandrare, en passionerad fiskeentusiast eller en adrenalinhungrig skoteråkare, finns det något för alla här i Gäddede och dess omgivningar. Utforska de vidsträckta fjällen till fots eller med cykel, njut av tystnaden vid sjöarnas stränder eller känn adrenalinet pumpa under en skotertur längs de många skoterlederna i området.

Här kan du också gå på spännande djurlivssafari och upptäcka regionens rika fauna på nära håll. Oavsett säsong bjuder Gäddede alltid på nya äventyr och upplevelser.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommar

Under sommaren kan du njuta 1-2 veckors paddling längs Ströms Vattudal till Strömsund eller andra vattenäventyr. För den som har båt kan man göra fina utflykter på den stora fjällsjön Kvarnbergsvattnet.

Utforska naturen i en kanot och övernatta på fjället i en kåta. Fiska i de många sjöarna i Frostviken eller ge dig ut på guidade vandringar för att spana efter vilda djur – kanske stöter du på älg, ren eller björn, som finns i rikt antal i dessa trakter. Den mer sportiga besökaren kanske lockas av tanken att cykla hela vägen till Stekenjokk eller att uppleva fjällen på hästrygg?

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

Gäddede Camping & Stugby är öppet både under vinter- och sommarsäsongerna och ligger bara ett stenkast från sjön. Med platser för tält, husvagnar och husbilar samt ett urval av stugor – från mysiga sommarstugor till fullt utrustade åretruntalternativ – finns något för alla. Campingen har också en restaurang som serverar enkla men smakfulla måltider.

Pilgrimshotellet är öppet året runt och erbjuder 60 bäddar i enkel-, dubbelrum och stugor. Bastu och bubbelpool finns vid sjökanten. I hotellets restaurang serveras lokalproducerade läckerheter och du kan köpa med dig en pilgrimsmatsäck till utflykten.

Vinter

Frostviken är synonymt med skoterkörning. Här finns över 1000 km skoterleder som sträcker sig över varierad terräng. För de utan egen skoter finns uthyrningsmöjligheter, för att utforska Frostviksfjällen på snöskoter är en oförglömlig upplevelse av Vildmarksvägen.

För skidåkare finns ett eljusspår nära Pilgrimshotellet som bjuder på en naturskön tur. Några kilometer bort i Brattli finns kan färdas på en fjällnära slinga. Det finns även många helt orörda områden att utforska på skidor eller med snöskor. För vinterfiskaren finns det närliggande rödingvattnet samt många omgivande vatten för fjällfiske.

Sevärdheter

”Femettan” är en samling av fem framträdande besöksmål med vildmarkstema i Frostviksfjällen, med Gäddede som utgångspunkt; Vildmarksvägen, Sveriges vackraste fjällväg; Korallgrottan, landets längsta; Bjurälven, rankad som Sveriges främsta geologiska arv; Hällingsåfallet, med sitt 40 meter höga vattenfall i Sveriges längsta kanjon; Gudfjelløya, Europas högsta insjö. En serie av ”mitt i prick” för alla naturintresserade!

För enklare utflykter i själva Gäddede samhälle kan vi rekommendera Fjällparken, naturrummet vid turistbyrån, och hembygdsgården som grundades av Dr Hummel, känd motståndsman under andra världskriget.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt