Hoting

Hoting

Hoting ligger längs E45:an mellan Strömsund och Dorotea och är ett gammalt stationssamhälle och industriort. Orten är belägen längs Inlandsbanan, och var ett populärt ställe att göra paus på för Kung Gustaf VI Adolf, när han åkte med tåget på väg mot sin fiskestuga i Forsavan.

Ortnamnet Hoting härstammar från det äldsta namnet på Hotingssjön, vid vilken orten är belägen. Genom Hotingsån rinner vattnet ut i Fjällsjöälven. Ursprunget till namnet Hotingssjön, troligtvis avledat från ”Hat(t)-”, har kopplingar till det fornnordiska verbet ”hváta” som betyder ”stöta” eller adjektivet ”hvatr” som betyder ”snabb”. Ursprunget och dess exakta betydelse förblir dock en gåta.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommar

Det välbesökta Hotingtravet är en av sommarens höjdpunkter. Andra sommarnöjen i Hoting är att besöka hembygdsgården i Tåsjö, med sin mangårdsbyggnad från 1865, som hyser ett museum, sommarcafé, gårdsbutik och hantverksverkstad. Valågårdens hembygdsområde är ett museum som tidigare fungerat som skjutsstation, gästgiveri och lanthandel med en bagarstuga, rökbastu och restaurerad saltkvarn, med en imponerande fotosamling.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

Dentas Hotell Raivi erbjuder en gemensam lounge, terrass, restaurang och bar. Det finns även en camping som är öppen året runt med kiosk/minilivs, fiske, bad, vedeldad bastu, forntidsmuseum och vandringsled. Här finns självhushållsstugor och husvagnsplatser, med eller utan ellutag. Servicehuset har dusch, toalett, kök, tv-rum och tvättstuga.

Hoting har även matställen som Magdalenas Kök & Bar, som serverar husmanskost samt hamburgerrestaurangen Frasses och två pizzerior.

Vinter

Vintertid är det framförallt hundspann, skoter och pimpelfiske som gäller i Hotingtrakten. För de bästa vinterupplevelserna rekommenderas att man beger sig längs Tåsjödalen till Tåsjö och Norråker för att ta del av utbuden av vinteraktiviteter som erbjuds av Fjällsikten och Basecamp Norråker. Upplev naturens magi, utforska vildmarken, jaga, testa snöskoter- eller hundspannstur, andas den friska luften.

Sevärdheter

Ivars Bilmuseum sticker ut som ett av Europas största bil- och motorcykelmuseer. Intill campingen finns också ett litet forntidsmuseum som ger inblick i stenålderns jägarfolk som en gång levde i området.

Spår av stenåldershyddor finns bevarade i trakten, och på Långön strax utanför Hoting finns riksbekanta gravhögar från vikingatiden. Knortmon är ett naturskönt område där man kan skåda en kopia av ett vikingatida hus samt fallgropar som en gång användes för att fånga älgar under forntiden.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt