Kittelfjäll

Alpkänslan i Kittelfjäll är påtaglig och vinterns skidparadis byter skepnad under sommaren med sin magi, sägner och upplevelser. Bergen runt om kring Kittelfjäll ger den påtagliga alpkänsla som alla besökare får när man kommer in i dalgången. Många har förälskat sig i Kittelfjäll under vintern men blivit kära under sommaren. Besök destination Kittelfjälls hemsida för mer information om aktiviteter och vad platsen har att erbjuda.

 

Läs reportaget...

Kittelfjäll bjuder på magi under sommaren.
Alpkänslan i Kittelfjäll är påtaglig och vinterns skidparadis byter skepnad under sommaren med sin magi, sägner och upplevelser.
Text: Erik Säfvenberg Foto: Jenny Berg & Peter Ångman

Läs mer...

Kittelfjäll (sydsamiska: Tjiehtele). Området är naturskönt och överväldigande med en rad branta fjäll 1250-1375 meter höga (bland annat Borkafjället med ett cirka 500 meter högt stup), forsar och sjöar samt skogar och hedar. Nära ligger Marsfjället (1589 m) med Marsfjällsreservatet med högfjällsväxtlighet och det omtalade Offerskalet, en helig plats enligt samerna, vars mark detta alltid varit.

Destination Kittelfjälls hemsida...

Alltid nära naturen

Överhuvudtaget kommer man naturen nära i Kittelfjäll. Här rinner Vojmån med ett av Sveriges bästa harrfiske men också chans på riktigt stora öringar. Men runt om Kittelfjäll finns hundratals små sjöar och bäckar som alla bjuder på bra ädelfiske. Förutom öring, harr och röding går det också att få sik, abborre och lake. 

Dagsturer från Kittelfjäll

Vojmån
Vid Vojmån som slingrar sig genom hela dalgången Vojmådalen hittar ni på flera ställen på båda sidor av ån flera vindskydd med eldstäder, dessa är lämpliga för dem som vill göra en kortare dagsutflykt. På båda sidorna av Vojmån finns stigar att vandra längs med.

Sagostigen
Cirka 4 kilometer från hotellet på väg mot Dikanäs svänger man ner mot ån – skyltat sagogstigen. Där hittar man parkering samt två grillplatser. Här finns även möjlighet till fiske. 

Med början vid Sågforsen i Tvärån går en stig västerut längs Vojmån över en hängbro och vidare till Rödstenskullarna och tillbaka till Sågforsen. Längs stigen finns målade sagofigurer och informationstavlor som berättar om Vojmådalen.

Bullerforsen – Röda leden
Startar vid Sågforsen och om man följer Sagostigen mot rödstenskullarna viker den  röda leden av och går längs rödstenskullarna på södra sidan Vojmån mot Bullerforsen. Leden är relativt lätt att vandra längs med och har en röd märkning. För den som vill fiska finns fina stråk ner mot ån.

Bergsjön
Följ vägen mot Dikanäs ca 15km  från Kittelfjäll strax nedanför Grönfjällskorsningen svänger du höger innan bron, följ sedan grusvägen, en bit in hittar du en grillplats vid ån som går på vänster sida om vägen. Följer du vägen allra längst in hittar du en stor parkering, i början av parkeringen startar en stig som går längs sjökanten in i skogen och tar dig till utloppet av Bergsjön. Där hittar du en grillplats med vindskydd och magisk utsikt. För den som vill fiska finns här fina möjligheter att fånga harr, öring och röding.

Dikafallet
ca15km från Hotell Kittelfjäll längs vägen mot Dikanäs hittar du en Parkeringsplats vid en bro - det är skyltat Dikafallet. Stigen börjar vid parkeringsplatsen och efter en lätt promenad på ca 20min längs bäck och skog når du ett vattenfall. Nära vattenfallet finner du en rastplats med bord och bänkar.

Klitvallens sameviste
Leden startar i Grönfjäll cirka 15 kilometer från Kittelfjäll mot Dikanäs – skyltat Grönfjäll. Följe leden mot Grantonskalet, stigen går genom skog och över ett antal bäckar, passera Grantonbäcken och efter en lätt vandring på ungefär 3 kilometer kommer man fram till ett övergivet sameviste där familjen Gorik levde under 1950-talet. Det som finns kvar idag är en kåta och en bod. 

Silisen
Stigen upp till samevistet i Silisen börjar i byn Fättjaur som ligger ca 18km från Kittelfjäll mot Norge. En vandring på 2-3 kilometer längs en bred skogsväg. Där finns en torvkåta, en bod och en stolpbod. Fram till 1920-talet användes vistet av Thomas Lambert Klemetsson och hans familj. Senare nyttjades den av familjen Gotik. En arkeologisk inventering visade på rika samiska lämningar med bland annat härdar och kåtatomter.

Bo

Äta

Göra

Skidanläggning och liftkort

Heliski

Catski

Skidskola

Topptur med guide

Skoteruthyrning:

Hotell Granen 0940-81100

Sista Utposten 0940-81052

 

 

Om Kittelfjäll

Freeride om Kittelfjäll

Freeride den naturliga mötesplatsen på nätet för landets skidåkare. I Freerides stora forum diskuteras skidåkningens och bergslivets alla sidor. Det är här du hör skidskvalleret först.

Skidresearrangören Active Ski om Kittelfjäll

"I skidområdet finner man den offpist som gjort orten känd, stora raviner som fungerar som naturliga halfpipes, breda uthuggna partier i skogen, ren skogsåkning och öppna kalfjällytor för stora svängar ovanför skogsgränsen."

Webbplatsen gjord med Moln8 publicering