Kittelfjäll

Kittelfjäll

Kittelfjäll, även kallat Tjiehtele på sydsamiska, är en idyllisk vintersportort som ligger inbäddad i Vojmåns dalgång. Byn är belägen på den sydöstra sidan av det imponerande Kittelfjället (Giebne på samiska), som med sin majestätiska topp sträcker sig upp till 1 225 meter över havet. Ursprungligen anlagd i början av 1800-talet, är byn Kittelfjäll ett historiskt arv från Lars Larsson från Stora Laggåsen i Värmland och Anna Gustafsdotter från Brindoset i Dalarna, som år 1815 fick tillstånd att etablera ett nybygge här. Under 1846 blev platsen formellt skattlagd under namnet Kittelsfjäll och idag står byns kulturlandskap under skydd av riksintresse för kulturmiljövården.

Kittelfjäll är känt för sin lössnö. Omgivet av branta fjäll, som ger en omisskännlig alpkänsla till denna fjällby, erbjuder Kittelfjäll en rad fina offpistområden. Här finns stora raviner som naturligt formade halfpipes, breda öppningar i skogen och kalfjäll som lockar äventyrliga skidåkare från när och fjärran.

Men när snön smälter och sommaren tar över förvandlas detta skidparadis till en trolsk och sagolik plats. Förutom att vara en utmärkt vandringsdestination bjuder Kittelfjäll på en rik historia och sagor och sägner som berikar upplevelsen och eggar fantasin. Längs sagostigar och vandringsleder kan man upptäcka många historiska platser och ta del av lokala berättelser som ger en inblick i byns kulturella arv och dess kopplingar till det omgivande landskapet.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommarupplevelser

Under sommaren kan du njuta av spektakulära fjällvandringar av varierande svårighetsgrad, fjällfiske eller cykla på natursköna vägar. Ta en ljudlös kanottur över spegelblanka fjälldalar.

Kittelfjäll erbjuder några av landets bästa fiskevatten, däribland Vojmån som erbjuder fantastiskt harrfiske och chans att fånga stora öringar. Runtom bygden finns små sjöar och bäckar som alla bjuder på bra ädelfiske.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

I hela Vojmådalen hittar du naturnära boenden – vare sig du vill ha nära till fiskrikavatten, vandringsleder, skoterstråk eller skidspår.

I Kittelfjäll, hjärtat av Vojmådalen, bor du centralt med närhet till byns aktiviteter, restauranger och nöjen. Här finns även matbutik och bensinstation. Det finns även boenden och matställen i Grönfjäll och Henriksfjäll samt natursköna övernattningsställen i övre Vojmådalen, mellan Kittelfjäll och norska gränsen.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Vinterupplevelser

Kittelfjäll är känt för sin offpist och heliski. Här finns utmanande och varierande skidåkning, men offpistomården som är lättillgängliga från skidliften. Men skidanläggningen är också familjevänligt med sina  av barnområden och pistade backar för alla nivåer – från gröna till svarta.

Inbäddat mitt i ett landskap av fjäll, sjö och skog finns så klart även möjligheter för toppturer, längdåkning, skoteråkning och vinterfiske.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sevärdheter

Besök den gamla kyrkan i Dikanäs, en av Vilhelmina församlings äldsta. Utforska lokala bygdemuseet och vandra till samevisterna och vojmåstigen för att lära dig mer om växter och deras användning.

Res längs Sagavägen och bekanta dig med mystiska varelser och berättelser från forna tider längs dess sagostigar. Upptäck Silisens sameviste och besök det lokala bygdemuseet i Henriksfjäll för insikt om nybyggarkulturen och livet i fjällbygden.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt