Kittelfjäll

Kittelfjäll

Kittelfjäll har förmodligen mest lössnödagar i Skandinavien. Runtom orten reser sig de branta fjäll som skänker en unik alpkänsla till fjällbyn.

Kittelfjäll är känt för sina fina offpistområden med stora raviner som fungerar som naturliga halfpipes, breda uthuggna partier i skogen och öppna kalfjäll.

På sommaren byter skidparadiset skepnad och bjuder på en trolsk inramning för de många lokala sägner och historiska platser som finns att ta del av längs sagostigar och vandringsleder.

Besök destination Destination Kittelfjälls hemsida för mer information om aktiviteter och vad denn sagolika ort har att erbjuda sin besökare.

Kittelfjäll (sydsamiska: Tjiehtele) är en vintersportort i Vojmåns dalgång.

Skidanläggningen ligger på sydöstra sidan av det branta Kittelfjället (samiska: Giebne), vars topp når 1 225 meter över havet. Byn Kittelfjäll anlades i början av 1800-talet.

Det var Lars Larsson från Stora Laggåsen i Värmland och Anna Gustafsdotter från Brindoset i Dalarna som 1815 fick tillstånd att ta upp ett nybygge här. Det skattlades 1846 under namnet Kittelsfjäll. Byns kulturlandskap är av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Fiskevatten som håller hög klass

Vojmån rinner genom Kittelfjäll och är känt för att vara
ett av Sveriges bästa harrfiske, men också med chans
på riktigt stora öringar.

Runtom Kittelfjäll finns hundratals små sjöar och bäckar som alla bjuder på bra ädelfiske. Förutom öring, harr och röding går det också att fånga sik, abborre och lake.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Skidåkning i Kittelfjäll

Kittelfjäll är vida känt för sin unika offpist- och helikopterskidåkning. Med sin fina lätta snö, sköna stämning och helt fantastiska förutsättningar för skidåkning för alla, oavsett kunnande, tar orten sin självklara plats på den skandinaviska skidkartan.

Klicka här för att läsa mer om skidåkning i Kittelfjäll.

Dagsturer från Kittelfjäll

Vojmån
Vid Vojmån som slingrar sig genom hela dalgången Vojmådalen hittar ni på flera ställen på båda sidor av ån flera vindskydd med eldstäder, dessa är lämpliga för dem som vill göra en kortare dagsutflykt. På båda sidorna av Vojmån finns stigar att vandra längs med.

Sagostigen
Cirka 4 kilometer från hotellet på väg mot Dikanäs svänger man ner mot ån – skyltat sagogstigen. Där hittar man parkering samt två grillplatser. Här finns även möjlighet till fiske.

Med början vid Sågforsen i Tvärån går en stig västerut längs Vojmån över en hängbro och vidare till Rödstenskullarna och tillbaka till Sågforsen. Längs stigen finns målade sagofigurer och informationstavlor som berättar om Vojmådalen.

Bullerforsen – Röda leden
Startar vid Sågforsen och om man följer Sagostigen mot rödstenskullarna viker den  röda leden av och går längs rödstenskullarna på södra sidan Vojmån mot Bullerforsen. Leden är relativt lätt att vandra längs med och har en röd märkning. För den som vill fiska finns fina stråk ner mot ån.

Bergsjön
Följ vägen mot Dikanäs ca 15km  från Kittelfjäll strax nedanför Grönfjällskorsningen svänger du höger innan bron, följ sedan grusvägen, en bit in hittar du en grillplats vid ån som går på vänster sida om vägen. Följer du vägen allra längst in hittar du en stor parkering, i början av parkeringen startar en stig som går längs sjökanten in i skogen och tar dig till utloppet av Bergsjön. Där hittar du en grillplats med vindskydd och magisk utsikt. För den som vill fiska finns här fina möjligheter att fånga harr, öring och röding.

Dikafallet
ca15km från Hotell Kittelfjäll längs vägen mot Dikanäs hittar du en Parkeringsplats vid en bro – det är skyltat Dikafallet. Stigen börjar vid parkeringsplatsen och efter en lätt promenad på ca 20min längs bäck och skog når du ett vattenfall. Nära vattenfallet finner du en rastplats med bord och bänkar.

Klitvallens sameviste
Leden startar i Grönfjäll cirka 15 kilometer från Kittelfjäll mot Dikanäs – skyltat Grönfjäll. Följe leden mot Grantonskalet, stigen går genom skog och över ett antal bäckar, passera Grantonbäcken och efter en lätt vandring på ungefär 3 kilometer kommer man fram till ett övergivet sameviste där familjen Gorik levde under 1950-talet. Det som finns kvar idag är en kåta och en bod.

Silisen
Stigen upp till samevistet i Silisen börjar i byn Fättjaur som ligger ca 18km från Kittelfjäll mot Norge. En vandring på 2-3 kilometer längs en bred skogsväg. Där finns en torvkåta, en bod och en stolpbod. Fram till 1920-talet användes vistet av Thomas Lambert Klemetsson och hans familj. Senare nyttjades den av familjen Gotik. En arkeologisk inventering visade på rika samiska lämningar med bland annat härdar och kåtatomter.

Bo

Äta

Göra

Skidanläggning och liftkort

Heliski

Catski

Skidskola

Topptur med guide

Skoteruthyrning:

Hotell Granen 0940-81100

Sista Utposten 0940-81052

 

 

Om Kittelfjäll

Freeride om Kittelfjäll

Freeride den naturliga mötesplatsen på nätet för landets skidåkare. I Freerides stora forum diskuteras skidåkningens och bergslivets alla sidor. Det är här du hör skidskvalleret först.

Skidresearrangören Active Ski om Kittelfjäll

”I skidområdet finner man den offpist som gjort orten känd, stora raviner som fungerar som naturliga halfpipes, breda uthuggna partier i skogen, ren skogsåkning och öppna kalfjällytor för stora svängar ovanför skogsgränsen.”

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt