Klimpfjäll

Klimpfjäll

På en fjällsluttning invid Kultsjöns nordvästra strand ligger byn Klimpfjäll. Här, på en nivå av omkring 600 meter över havet, har man en milsvid utsikt över Kultsjön och Norra Borgafjällen. I Klimpfjällsområdet finns många samiska kulturspår av yngre datum, så som rengärden, renvaktarstugor och kåtor. Tittar man på en karta över trakten lägger man också snart märke till att många av fjälltopparna och sjöarna bär samiska namn.

Klimpfjäll (sydsamiskaKlimhpe) är en by (småort) i Vilhelmina kommun belägen ungefär 20 kilometer från den norska gränsen och cirka 120 kilometer från Vilhelmina.

I byn finns hotell, stugby, restauranger, livsmedelsaffär och flera små företag som ger service inom turism och entreprenad. I byn finns även en skidanläggning för både utförsåkning och längdåkning. Sångerskan och programledaren Sandra Dahlberg är född i Klimpfjäll.

Klicka här för att läsa mer om Klimpfjäll.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Norgefarargården

Norgefarargården är en kulturhistorisk byggnad som hade stor vikt för gränshandeln under sent 1800-tal och början av 1900-talet.

Idag drivs Norgefarargården som gårdsbutik och sommarcafé med råvaror från trakten, och där du får lära dig om bygdens och gårdens historia.

Klicka här för att besöka Norgefarargårdens hemsida.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Mountainbike & Vandring

Omkring Klimpfjäll finns leder för cykling och vandring för nybörjare, familjer och rutinerade cyklare/vandrare. Lederna är rösade och kryssmarkerade och det finns övernattningsstugor inom bekvämt avstånd från varandra.

Sommaren är en fantastisk tid för att vandra till och bada i klara fjällbäckar och vattenfall, att upptäcka sagostigar med familjen samt insupa fjällvärldens friska atmosfär.

Under hösten är området ett populärt utflyktsmål för att fylla korgen med både svamp och bär. 

Vinterupplevelser

Klimpfjäll och det närliggande Stekenjokk är en dröm för skidåkare. Vintern erbjuder familjevänlig åktur i Klimpfjälls slalombacke eller skidspår. Det finns också gott om populära skoterleder i områdena kring Klimpfjäll.

Klimpfjäll är en populär vintersportort för barnfamiljen. Fjället är inte överdrivet stort, pisterna håller alla mycket hög kvalitet och bjuder på totalt 15 nedfarter i olika svårighetsgrader.

Vildmarksvägen

Klimpfjäll är den sista utposten längs Vildmarksvägen innan Stekenjokk, i direkt anslutning till kalfjället och sträckningen över Stekenokksplatån. Uppe på nästan 900 meters höjd över havet kan du direkt kliva ut från bilen på lättvandrade fjällhedar till lättillgängliga fjälltoppar.

Intill vägen rinner flertalet kristallklara fjällbäckar som du kan slå dig ner vid och dricka av det friska klara vattnet.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt