Klimpfjäll

Klimpfjäll

Klimpfjäll, även känt som Klimhpe på sydsamiska, är en småort belägen på en fjällsluttning vid den nordvästra stranden av Kultsjön finner man Klimpfjäll, vars höjd på cirka 600 meter över havet ger besökare en enastående panoramautsikt över Kultsjön och Norra Borgafjällen. Byn ligger cirka 20 kilometer från gränsen till Norge och ungefär 120 kilometer från centrala Vilhelmina.

Här finns hotell, stugbyar och restauranger som serverar lokala delikatesser samt en livsmedelsaffär. För vintersportentusiaster är skidanläggningen ett populärt resmål för både utförsåkning och längdåkning.

Den kulturhistoriska Norgefarargården spelade under sent 1800-tal och början av 1900-talet en betydande roll för gränshandeln. Gården har idag förvandlats till en gårdsbutik och sommarcafé, där lokala råvaror och traditionella delikatesser står i fokus. Besökare kan njuta av en kopp kaffe samtidigt som de lyssnar till berättelser om Norgefarargårdens rika historia.

Klimpfjäll bär också på en rik samisk kulturhistoria. Spår av det samiska arvet syns i rengärden, renvaktarstugorna och de traditionella kåtorna. Även på kartan blir det tydligt att många av fjälltopparna och sjöarna här bär samiska namn, vilket förstärker banden mellan människa och natur i denna avlägsna del av landet.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommarupplevelser

Omkring Klimpfjäll finns leder för cykling och vandring för nybörjare, familjer och rutinerade cyklare/vandrare. Lederna är rösade och kryssmarkerade och det finns övernattningsstugor inom bekvämt avstånd från varandra.

Sommaren är en fantastisk tid för att vandra till och bada i klara fjällbäckar och vattenfall, att upptäcka sagostigar med familjen samt insupa fjällvärldens friska atmosfär.

Under hösten är området ett populärt utflyktsmål för att fylla korgen med både svamp och bär.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

På Hotell Klimpfjäll kan du välja mellan olika boendealternativ. Oavsett om du föredrar att koppla av på ett bekvämt hotellrum eller vara mer självständig i en egen stuga, finns något för alla. Hotellet erbjuder även en restaurang med lunchmeny och à la carte, där du kan njuta av en fantastisk utsikt över den vackra Kultsjön.

Klimpfjällsgården är ett litet pensionat med restaurang. Här finns sex unikt inredda rum och tre stugor för självhushåll.

Vinterupplevelser

Klimpfjäll och det närliggande Stekenjokk är populära destinationer för skidentusiaster. Under vintern är det en fröjd för familjer att utforska Klimpfjälls slalombacke eller de vackra skidspåren i området. För de som älskar snöskoter finns det också gott om välskötta leder att upptäcka runt Klimpfjäll.

Denna vintersportort är en favorit bland barnfamiljer, och trots att fjället inte är enormt stort, erbjuder det ändå piståkning av högsta kvalitet. Med totalt 15 nedfarter i olika svårighetsgrader finns det något för alla att njuta av.

Sevärdheter

Klimpfjäll utgör en idealisk bas för utflykter till högfjällsplatån Stekenjokk eller den samiska kyrkstaden Fatmomakke, samt för fisketurer på Kultsjön.

I byn finns också en sagostig och vandringsled som tar en längs sju forsar och vattenfall. Upptäck Norgefarargården, ett kulturmärkt timmerhus byggt 1832 och 1860. Eller varför inte bege dig upp i luften och beskåda fjällvärlden ur ett helikopterperspektiv med Arctic Air Klimpfjäll?

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt