Norråker

Norråker

Norråker är en charmig småort belägen i de pittoreska omgivningarna i hjärtat av övre Tåsjödalen. Byn ligger i de allra nordligaste delarna av Jämtlands län, men tillhör landskapet Ångermanland.

Norråkers Handel är navet i byn, en unik lanthandel där man kan utforska ett varierat utbud av färgglada textilier, vackra garner och lokalt tillverkade delikatesser bland dagligvarorna. Är man i behov av en uppfriskande paus kan man slå dig ner i det mysiga caféet och njuta av en kopp kaffe och något gott att äta.

Lanthandeln är också ombud för Posten, Apoteket, Systembolaget, Svenska Spel och DHL, vilket gör den till en praktisk och mångsidig servicepunkt för både lokalbefolkningen och besökare.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommar

Norråker omges av idylliska sommarlandskap med blommiga ängar och historiska bovallar. Plaska i kristallklara badplatser och sök ro i mysiga raststugor. Utforska museet Lappliagården på Skansnäset eller upptäck vackra Nornan och Guckuskon, två orkidésorter som finns utmärkta i skogarna runt Norråker.

Orkidéer och fjällnära natur finns i massor här. För vandraren rekommenderas leden upp till Midsommarfjället, 742 meter över havet. Här lever älgar, lo och björnar i sitt naturliga habitat. Fiska, vandra, kajaka och ta en hästvagnstur i den ljusa sommarnatten.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

Gäddede Camping & Stugby är öppet både under vinter- och sommarsäsongerna och ligger bara ett stenkast från sjön. Med platser för tält, husvagnar och husbilar samt ett urval av stugor – från mysiga sommarstugor till fullt utrustade åretruntalternativ – finns något för alla. Campingen har också en restaurang som serverar enkla men smakfulla måltider.

Pilgrimshotellet är öppet året runt och erbjuder 60 bäddar i enkel-, dubbelrum och stugor. Bastu och bubbelpool finns vid sjökanten. I hotellets restaurang serveras lokalproducerade läckerheter och du kan köpa med dig en pilgrimsmatsäck till utflykten.

Vinter

Frostviken är synonymt med skoterkörning. Här finns över 1000 km skoterleder som sträcker sig över varierad terräng. För de utan egen skoter finns uthyrningsmöjligheter, för att utforska Frostviksfjällen på snöskoter är en oförglömlig upplevelse av Vildmarksvägen.

För skidåkare finns ett eljusspår nära Pilgrimshotellet som bjuder på en naturskön tur. Några kilometer bort i Brattli finns kan färdas på en fjällnära slinga. Det finns även många helt orörda områden att utforska på skidor eller med snöskor. För vinterfiskaren finns det närliggande rödingvattnet samt många omgivande vatten för fjällfiske.

Sevärdheter

”Femettan” är en samling av fem framträdande besöksmål med vildmarkstema i Frostviksfjällen, med Gäddede som utgångspunkt; Vildmarksvägen, Sveriges vackraste fjällväg; Korallgrottan, landets längsta; Bjurälven, rankad som Sveriges främsta geologiska arv; Hällingsåfallet, med sitt 40 meter höga vattenfall i Sveriges längsta kanjon; Gudfjelløya, Europas högsta insjö. En serie av ”mitt i prick” för alla naturintresserade!

För enklare utflykter i själva Gäddede samhälle kan vi rekommendera Fjällparken, naturrummet vid turistbyrån, och hembygdsgården som grundades av Dr Hummel, känd motståndsman under andra världskriget.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt