Resmål

South Laplands kommuner

South Lapland består av de fyra kommunerna Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Strömsund, som tillsammans bildar en yta som är lika stor som Belgien – men med endast 25 000 invånare.

Här finns bland annat 10000 sjöar och 150 bergstoppar över 1000 meter. Området rymmer även fyra fjällområden med liftar, en rik kulturhistoria samt 400 mil skoterleder.

De främsta kännetecknen för South Lapland är gästvänligheten, den storslagna naturen, de många sjöarna, och framförallt den rika samiska kulturen och nybyggarkulturen. Allt fler söker sig hit, det byggs fritidshus som aldrig förr, och en ny generation upptäcker fisket, vandringen och naturen.

Vinter i Södra Lappland är också en magisk årstid som bjuder på fantastiska utomhusaktiviteter vare sig du vill fiska, jaga, åka skidor, eller köra skoter. Med den här sidan vill vi inspirera dig till en paus från vardagens stress med att erbjuda både spännande och avkopplande naturupplevelser i världsklass.

Vilhelmina kommun

Vilhelmina erbjuder en härlig mix av kultur, natur och spännande aktiviteter! Ge dig ut på äventyr i kommunens fantastiska fjälldalar, Kultsjödalen och Vojmådalen och utforska charmiga fjällbyar som Saxnäs, Klimpfjäll och Kittelfjäll.

Bege dig ut på en minnesvärd resa längs den välkända Vildmarksvägen över Stekenjokk eller bila längs magiska Sagavägen som sträcker sig från kust till kust. Oavsett om du föredrar vandring, skoteråkning eller längdskidåkning, finns det aldrig brist på leder och spår att utforska.

Doppa din fiskekrok i klarblå vatten eller ge dig ut på jakt i vidsträckta fjäll och djupa skogar. Varesig du söker adrenalin eller avkoppling kommer du älska Vilhelmina året om!

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Åsele kommun

I Åsele väntar äventyr runt varje hörn, där bland annat den rikskända nationalparken Björnlandet lockar med sina tusenåriga urskogar. Utforska vandringsleder genom ett varierande landskap av berg, sjöar och skog.

Här dominerar barrskogar horisonten, med ståtliga tallar och granar som sträcker sig mot himlen. Men även björkar och andra lövträd bryter igenom det gröna täcket och skapar en mångfald av färg och form. Även om fruktträd är sällsynta i South Lapland, trivs bärbuskar desto bättre i Åsele. På sensommaren och hösten bjuder naturen generöst på blåbär, lingon och hjortron – en riktig smaksensation för den som vågar plocka dem.

Dorotea kommun

Dorotea utgör den sydporten till landskapet Lappland, där storslagen natur möter unik konst och arkitektur. Från de majestätiska fjälltopparna i Borgafjäll till de djupa skogarna och utsträckta myrmarkerna runt tätorten Dorotea, erbjuder kommunen en rik mångfald av naturskönhet.

Glittrande vatten från sjöar, tjärnar och åar lockar till fiske och paddling samtidigt som du kan utforska kommunens rika kulturarv och historia samt upptäcka inspirerande konstverk och kulturella evenemang.

Dorotea är ett paradis för natur- och friluftsälskare med sitt generösa utbud av aktiviteter. Här sträcker sig vandringsleder och motionsspår genom majestätiska fjäll till charmiga skogsområden nära tätorten.

Strömsund kommun

Strömsund erbjuder annat än turistfällor med långa köer — liksom i övriga South lapland hittar du här det genuina och mer jordnära. Njut av norrländsk gästfrihet och lokalproducerade delikatesser på mysiga kaféer och restauranger.

Med namn som Frostviken, Jormvattnet och Ströms Vattudal klingar Strömsunds besöksmål som ur en saga. Omfamna vintersagan i Jätten Jorms hemtrakter med gnistrande snöklädda skogar och spännande aktiviteter som skoteråkning och hundspann. På sommaren lockar det böljande landskapet till vandring, fiske och kanotpaddling i de glittrande sjöarna.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt