Strömsunds byar

Strömsunds byar

Från det kulturellt rika fjällsjöområdet till det förtrollande Frostviken längs Vildmarksvägen, erbjuder Strömsunds kommun en unik upplevelse för alla besökare som vill utforska dess alla hörn.

I Fjällsjöområdet kan du beskåda hällmålningar och lämningar från stenåldern, vilket ger en fascinerande inblick i områdets förflutna. Denna del av kommunen är som ett öppet museum, där varje sten berättar en historia.

Frostviken bjuder på en äkta fjällupplevelse längs den natursköna Vildmarksvägen. Här kan du andas in frisk fjälluft och utforska den magnifika naturen. Besök den samiska kyrkplatsen i Ankarede och få en inblick i den samiska kulturen och dess rika traditioner.

Hammerdal är en idyllisk liten by som ligger en timmes bilresa norr om Östersund. Här kan du uppleva lugnet och skönheten i den norrländska landsbygden – helt befriad från turistfällor med dyra inträden.

I Strömsunds kommun är det enkelt att skapa sin egen semester och hitta sina egna pärlor. Oavsett om du är intresserad av kulturhistoria, naturupplevelser eller bara vill koppla av och njuta av lugnet, så finns det något för alla.

Ankarede

Ankarede är Sveriges sydligaste levande kyrkstad och ligger där Ankarälven och Lejarälven möts. Ursprungligen en samisk begravningsplats, blev det centrum för möten och gravsättning när Blåsjöbygden koloniserades. Samerna reste sina kåtor i norra delen medan nybyggarna byggde sina stugor på kyrkplatsen. Idag är Ankarede fortsatt en viktig samlingsplats för samer under stora högtider.

Jormvattnet

Jormvattnet vid Lill-Jormsjön, längs Vildmarksvägen, erbjuder ett brett utbud av utomhusaktiviteter.

Här kan du njuta av fiske året runt i goda fiskevatten, närhet till friåkningsområden för skoter längs fina leder till fiske- och fikaplatser, fjällvandring i avskildhet med kristallklart dricksvatten från fjällbäckar samt närhet till jaktmarker.

Hammerdal

Hammerdals hembygdsgård är byns mest karaktäristiska landmärke. De äldsta delarna av huvudbyggnaden är troligtvis byggda på 1600-talet eller 1700-talet. I Yxskaftkälen hittar du en miniatyrjärnväg utomhus som föreställer Inlandsbanan i skala. Här finns även en vattenträdgård med dammar samt vattenfall. Därtill finns gårdsbutiker i trakterna som säljer smidesprodukter och hantverksprodukter.

Backe & Rossön

Fjällsjöområdet bär rik kulturhistoria med hällmålningar och stenålderslämningar. Rossön lockar med ett museum fyllt av unika forntida boplatser.

I Backe kan du prova på ”stenåldersbowling” eller upptäcka konstnärligt hantverk på Sveriges nordligaste handpappersbruk.

Äta & Bo

Rekommendationer

Länkar

 

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt