Till fots hittar du de vackraste vyerna, den tätaste växtligheten och de mest imponerande vattenfallen. Våga myrvandra och klättra karga toppar med packningen på ryggen och njutningen framför dig. 

För de som inte är vana vandrare finns myten att vandring framför allt skulle vara en utmaning, ett sätt att betvinga själen och kroppen för närmast metafysiska upplevelser av tillfredsställelse när vandringen är över. Men det är inte mödan som är resan värd utan den lagom lunk som infinner sig efter några kilometer.

Visst, det finns de som vill ta sig springande över myrar genom fjällbäckar också och där tar södra Lappland emot utmaningen med öppna armar.

Men famnen är också öppen för den som valt lunken. Här finns toppar med snö som inte smälter på hela sommaren, men också skonsamt skogliga partier, ångestdämpande åar och dalgångar som inbjuder till djupandning. 

Björnlandets nationalpark

I Åsele lappmark ligger Björnlandet – en storslagen vildmark och en av landets mest värdefulla urskogar. De vackra gamla tallarna, de hänglavsdraperade gransumpskogarna och de tydliga spåren av skogsbränder gör Björnlandet till både ett levande, dynamiskt ekosystem och ett biologiskt arkiv som visar på dramatiska förlopp i gångna tider.

Information

Kartor som är publicerade på den här sidan skall alltid kompletteras med en vandringskarta som finns att köpa på våra turistinformationer eller på närliggande anläggningar i anslutning till ert resmål. Appen Fjällkartan kan vi rekommendera som komplement till papperskarta och kompass. Klicka här för att hämta...

Turistinformationer

Vill du veta mer om vandring är du välkommen att besöka eller kontakta våra turistinformationer. Klicka här...

Res hit

För att nå till South Lapland finns en rad olika möjligheter. Du kan med flyg lyfta från Arlanda och sedan en och en halvtimme landa mitt i vildmarken på South Lapland Airport i Vilhelmina, kanske direkt sätta dig på en skoter för att lämna civilisationen bakom dig. Med nattbussen, Lapplandspilen, kan du sova dig hela vägen till South Lapland för att stiga av vid vägens slut mitt i fjällvärlden utan att spendera en enda dag av din semester till att resa. Klicka här...

Vandring i Borgafjäll

Följ med guiden Torbjörn Thomsen och Jonas Svedin från Destination South Lapland upp på den mäktiga Borgahällan. I Borgafjäll hittar ni vandringsturer som passar alla. Passa på att boka in en vandringshelg i Borgafjäll och fånga det sista av sommaren eller hösten i byn vid vägs ände.

Vandringsleder I södra Lappland

Vilhelmina kommun

Marsfjället: Fatmomakke - Marsliden

Daevnientjahke Kittelfjäll

Kittelfjäll topptur

Sagostig Kittelfjäll

Dorrånbäcken Klimpfjäll

Norgefararleden Klimpfjäll

Saxnäs - Borgafjäll

Stekenjokk-Vielmesmakke Klimpfjäll

Åsele kommun

Björnlandet-Guldbäcksleden

Dorotea kommun

Kalvtjärnarnas naturreservat Borgafjäll

Lappvallen Borgafjäll

Sutme sameviste Borgafjäll

Strömsund kommun

Hällingsåfallet

Bjurälven

Lejarfallet

Lillfjällsrundan

Portfjället

Sjufjällstigen

Stugor i Södra Lappland

 

Marsfjällets naturreservat

Marsfjällskåtan, rastskydd som ligger längs led.
Bleriken i Mattskanområdet. Stuga med 4 bäddar.
Matskanstugan. Stuga med 8 bäddar som ligger längs vandringsled.
Blerikstugan söder om Kittelfjäll. Stugan ägs av Vilhelmina norra sameby och har 16 bokningsbara bäddar. Köksdelen och ytterligare 4 bäddar står alltid öppet. Betalning för övernattning sker till samebyn. Bokning görs på tel. 070-258 17 09.

Vardo-, Laster- och Fjällfjället
Daningen/Daarnege, stuga med 4 bäddar. 100 kr/natt/person.
Durronskalet, rastskydd.
Ljusliden, stuga, 13+2 bäddar, ligger längs led. 100 kr/natt/person.
Mon, rastskydd ligger längs led. Obs: eldningsförbud i kaminen.
Skible, stuga, 4 bäddar, ligger längs led. 100 kr/natt/person.
Sjliptjehke/Slipsikstugan, 10 bäddar, ligger längs led. Den nya stugan stod klar i februari 2015. 100 kr/natt/person.
Tjåkkelestugorna Nya stugan har 6 bäddar och gamla stugan 4 bäddar. Gamla stugan har ingen utrustning. Stallet är också öppet. 100 kr/natt/person.
Åtnikstugan, 6 bäddar + 12 sovplatser på övervåningen som inte är uppvärmd. OBS! hjälptelefonen är avstängd. 100 kr/natt/person.

Gitsfjällets naturreservat
Lill-Månkes koja har 2 bäddar och ligger längs en led.

Åsele

Björnlandets nationalpark
Angsjökojan, 6 sovplatser och extra madrasser. Ta med egen sovsäck. Kojan ligger vid Angsjöns nordvästra strand. I kojan finns ved och vedspis. Förutom stek- och kaffepanna får du själv ta med utrustning för att äta och laga mat. Gratis. Alla som kommer till kojan ska erbjudas plats.

Svärmorskojan, 6 sovplatser och extra madrasser. Ta med egen sovsäck. Kojan ligger vid Svärmorstjärn en bit längre in i nationalparken. I kojan finns ved och vedspis. Förutom stek- och kaffepanna får du själv ta med utrustning för att äta och laga mat. Gratis. Alla som kommer till kojan ska erbjudas plats.