Vilhelmina

Vilhelmina kommun

Vilhelmina kommun sträcker sig över en yta som motsvarar Blekinge och Hallands län tillsammans, men befolkningen uppgår endast till cirka 6 500 invånare. I kommunen finns två fjälldalar med skidlyftsystem i Kittelfjäll och Klimpfjäll, samt omkring 170 mil skoterleder för den som vill utforska vinterns vackra landskap. Tätorten bar ursprungligen namnet Volgsjö (Vualtjere på samiska), vilket betyder avfärd och sjö. Namnet Vilhelmina valdes 1804 för att hylla dåvarande drottningen Fredrika Dorotea Wilhelmina av Baden.

Sommartid bjuder Vilhelmina på fantastiska upplevelser för utomhusentusiaster. De vidsträckta skogarna och glittrande sjöarna erbjuder otaliga möjligheter till vandring, cykling och fiske. Längs med vandringslederna kan besökare upptäcka den rika biologiska mångfalden och njuta av den friska luften. För de som söker äventyr på vattnet finns det gott om möjligheter till kanotpaddling och fiske i någon av kommunens många sjöar och vattendrag.

Vintertid förvandlas Vilhelmina till en sagolik vinterdestination. Snötäckta landskap och norrskenet på natthimlen skapar en magisk atmosfär för aktiviteter som skidåkning, snöskoteråkning och isfiske. Med över 300 km preparerade skidspår och ett brett utbud av vinteraktiviteter finns det något för alla åldrar och smaker.

För kultur- och historieintresserade rekommenderas besök i Fatmomakke kyrkstad, samevistet på Kyrkberget, Pålssons stuga i Marsliden eller Risfjells sameslöjd i Vilhelmina tätort.

Oavsett om du besöker Vilhelmina för en avkopplande weekend eller en äventyrlig semester, kommer du att bli förtrollad av dess natursköna skönhet, rika kultur och gästvänliga invånare.

Vilhelmina tätort

Tätorten, med cirka 3500 invånare, bjuder på givande möten med både natur och kultur. Spana in samevistet på Kyrkberget, ta en fisketur i någon av de närbelägna sjöarna, åk några varv längs skidspåren eller övernatta i kyrkstaden från 1800-talet.

Vilhelmina tätort är också ett bra tillhåll för en spaweekend, om du vill handla samiska slöjdprodukter eller om du vill ha ett rikt utbud av lokalproducerade mathantverk.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta

I Vilhelmina finns det en mängd alternativ för matälskare. Från prisbelönta restauranger som serverar lokala delikatesser till obemannade lanthandelsbutiker där du kan handla med dig mat du kan laga över öppen eld.

Oavsett om du väljer att äta ute eller laga mat själv, finns det gott om valmöjligheter för alla smaker.

Sevärdheter

Med sin rika historia och natursköna omgivningar är Vilhelmina kommun en destination som lockar besökare från när och fjärran.

Besök Vilhelmina Museum för att lära dig om nybyggarnas historia. Utforska Fatmomakke, den mest framträdande kyrkstaden för samer i landet. Besök ett av Sveriges mest fotograferade vattenfall, Trappstegsforsen, och på att övernatta i en de charmiga stugorna i Vilhelmina kyrkstad.

Bo

I Vilhelmina finns boendealternativ för alla smaker och budgetar. Från hotellstandard med spa och restaurang till mysiga stugbyar, campingplatser och stugor med Ski In/Ski Out-lägen.

För den äventyrslystne finns till och med en ”Aurora hut” för att uppleva norrskenet på ett unikt sätt.

Rekommendationer

Länkar

 

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt