Vilhelmina Kommun
Vilhelmina kommun motsvarar en yta som är lika stor som Blekinge och Hallands län tillsammans – men med endast ca 6 700 invånare.
I kommunen finns två fjälldalar med skidlyftsystem i Kittelfjäll och Klimpfjäll och ca 170 mil skoterleder.
Fram till 1804 hette tätorten Volgsjö (Vualtjere på samiska). Namnet betyder avfärd och sjö. Namnet Vilhelmina togs för att ära dåvarande drottningen Fredrika Dorotea Wilhelmina av Baden.
I byn Malgovik, ca 2 mil nordväst om Vilhelmina, uppmättes 13 december 1951 svenskt köldrekord på -53 grader celsius.
Klicka på resmålen nedan för att få veta mer om de många spännande platserna du kan besöka i Vilhelmina kommun

Vilhelmina tätort
Vilhelmina bjuder på givande möten med både natur och kultur. Spana in samevistet på Kyrkberget, ta en fisketur i någon av de närbelägna sjöarna, åk några varv längs skidspåren eller övernatta i kyrkstaden från 1800-talet.
Vilhelmina tätort är också ett bra tillhåll för en spaweekend, om du vill handla samiska slöjdprodukter eller om du vill ha ett rikt utbud av lokalproducerade mathantverk.
Ta vara på din stund här, ta dig tid att andas och ta in vad dagen har att erbjuda!

Nybyggarveckan
Nybyggarveckan är en återkommande kulturvecka i början av juli som blivit en uppskattad årlig folkfest.
Nybyggarveckan arrangeras av en arbetsgrupp bestående av representanter från kommunen, kulturinstitutionerna, lokala kulturutövare, föreningar och studieförbunden.
Nybyggarveckan är en kulturhistorisk festival med fokus på nybyggares och samers liv och kultur under nybyggarperioden. Det ordnas spännande aktiviteter och arrangemang för hela familjen under en veckas tid.

Wilhelmina Winter Weekend
Södra Lapplands isigaste vinterfestival Wilhelmina Winter Weekend (WWW) går årligen av stapeln andra helgen i februari.
Du upplever snö, is och kyla under en fullspäckad weekend med en rad olika aktiviteter för såväl våghalsen, upptäckaren som livsnjutaren.
WWW är känt i hela landet för isstolpssittningen, där äventyrslystna deltagare i vem som håller ut längst på 2,45 meter höga ispelare i den isande norrländska vinterkylan.

Midnight Light Festival
Ljusa sommarnätter, musikfest, naturupplevelser, kärlek och gemenskap i en fantastisk inramning i form av Midnight Light Festival.
Denna musikfestival hålls årligen vid Folkets Hus i Vilhelmina, ofta i anslutning till Nybyggarveckan.
Bo
Äta
Göra
Längdskidåkning (Vilhelmina tätort)
Jakt och fiske med järjagården
SA-event (utomhusaktiviteter för små och stora grupper)
Wilderness Latitude (slädhundsturer, obs endast förbokningar)
Åk vildmarksvägen – läs mer här

Vildmarksvägen
Vildmarksvägen är 500 km lång och sträcker sig genom tre kommuner; Vilhelmina, Dorotea och Strömsund.
Vildmarksvägen över Stekenjokkplatån är Sveriges högst belägna asfalterade bilväg och är en av få platser där det är möjligt att fjällvandra med bil. Sträckan över Stekenjokk är endast öppen juni-oktober då det är för stora snömängder resten av året. Observera att när du åker över fjällen finns speciella reglar att följa. Säkerställ att du har koll på dessa.

Sagavägen
Sagavägen passerar genom både Åsele och Vilhelmina på sin sträcka mellan Helgelandskusten i Norge till Örnsköldsvik.
Längs vägen finns rastplatser och sagostigar som genom texter, skulpturer och målningar gör levande de sagor och sägner som berättats i århundraden i hela regionen.
Här passerar du genom genuina fjällbyar och storslagna fjällandskap.

Inlandsbanan
Från Kristinehamn vid Vänerns strand till Gällviare norr om polcirkeln. Inlandsbanan är kanske den vackraste tågresa du kan göra i Sverige.
Inlandsbanan är öppen för persontrafik främst under sommarmånaderna, och det finns hållplatser i Strömsund, Hoting, Dorotea och Vilhelmina.
Du kan ta flyget till Vilhelmina och kliva på Inlandsbanan här för en tur genom Norra Sverige-

Fiske
Fiske är livsnjutning och South Laplands fiskevatten erbjuder njutning i världsklass. Från skogstjärn, fjällsjöar till rinnande vattendrag finns här fiske som passar såväl nybörjaren som proffsfiskaren! Tveka inte att kontakta oss för information om fiskekort.

Skoterleder
Att utforska ett snöklätt landskap på skoter är en svårslagen upplevelse! I South Lapland har du cirka 450 mil skoterleder längs vilka du kan upptäcka fjällen, skogarna och de vilda vackra vidderna.

Vandringsleder
Det är till fots man hittar de vackraste vyerna över de sommargröna eller höstfärgade landskapen. Bland snöfyllda somriga fjälltoppar hittar du rikligt med myrmarker, urskogar, vattendrag och dalgångar som inbjuder till både upptäcktsfärd och avkoppling.

Kittelfjäll
Vintersportorten Kittelfjäll ligger i Vojmådalen och är känt för att erbjuda ett av Sveriges bästa offpistområden genom skog och raviner för utförsåkare, och för sin alpinkänsla med flertalet branta fjäll som mäter mellan 1250-1375 meter över havet.
Kittelfjäll är även ett magiskt resmål på sommaren och hösten, och erbjuder en mängd utflykter och aktiviteter – däribland att lära sig om lokala sägner längs barnens sagostig, njuta av storslagna vyer under toppturer eller fiska efter harr och stora öringar i några av landets bästa fiskevatten.

Fatmomakke
Fatmomakke är den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige och har fortfarande betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland.
Fatmomakke grundades under slutet av 1700-talet och består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns bönekåta.
Sommartid finns kiosk och kafé samt uthyrning av stugor i byn, som är en populär startpunkt för vandringar till Marsfjället.

Saxnäs
Längs Vildmarksvägen ligger Saxnäs vackert inbäddat mellan vatten, skog och fjäll. Orten är en populär destination bland längdskidåkare och erbjuder även utsökta möjligheter till jakt, fiske, skoteråkning och vandring med sina vägnära fjäll och många sjöar.
I Saxnäs ligger också Ricklundgården, en konstateljé och ett stycke arkitekturhistoria, skapad av paret Emma och Folke Ricklund på 1940-talet.
Saxnäs ligger också nära populära resmål som Trappstegsforsen, Satsfjället och Marsliden, känt från Bernhard Nordhs böcker om nybyggare i Vilhelminafjällen.

Klimpfjäll
Klimpfjäll, 20 kilometer från norska gränsen, är en favorit för barnfamiljen året om. Under sommaren kan man bada i klara fjällbäckar och vattenfall, upptäcka sagostigar och vandra på kalfjäll och njuta av den friska luften. Under hösten kan man plocka rikligt med svamp och bär och under vintern och våren är byn en given favorit för skoterkörning och skidåkning.
I Klimpfjäll finns även den karaktäristiska Norgefarargården, en kulturhistorisk byggnad som var central för gränshandeln under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, som idag är gårdsbutik och sommarkafé.

Dikanäs
I småorten Dikanäs sjuder det av aktiviteter, mycket tack vare bygdens långa tradition av föreningsliv. Det finns en aktiv bygdeförening som genomför många uppskattade arrangemang som bagarstugans dag, pizzakvällar, notdragning samt en höstmarknad i samarbete med lokala företag och föreningar.
Camping och stugby finns tre kilometer från byn och här finns även kommunens äldsta kvarvarande kyrka inom Vilhelmina-Stensele pastorat. Sagavägen passerar också genom Dikanäs.

Fler byar i Vilhelmina kommun
Vilhelmina kommun är rik på smultronställen som bara väntar på att bli upptäckta! Du kan utforska fiskevatten i närheten av Storseleby, njuta av utsikten över Malgomaj vid Laxbäcken, Skansholm eller Stalon, besöka kulturhistoriska platser kring Latikberg eller ta en promenad i Risträsk, kommunens högst belägna ort.