Vattenfall och forsar

Längs Vildmarksvägen finns flera vattenfall som ger besökarna möjlighet att uppleva naturens kraft på nära håll. Hällingsåfallet är ett av de mest imponerande, med sitt 40 meter höga fall ner i Sveriges längsta kanjon. Under vintern bildas fascinerande isformationer här. Lejarfallet, nära Ankarede, är en lättillgänglig vandringsdestination längs Lejarälven. Brakkåfallet erbjuder en perfekt plats för en svalkande simtur, med platta stenar som gör det lätt att bada.

Nära den norska gränsen hittar du Gaustafallet, där det finns chans att se häckande falkar på klippväggarna. Strax utanför Satsfjällets naturreservat ligger Fiskonfallet, där bäckens stenar är urholkade till naturliga grytor, vilket skapar unika formationer. Trappstegsforsen, en av Sveriges mest fotograferade forsar, är lättillgänglig vid vägen och bjuder på spektakulära vyer där vattnet faller i naturliga trappstegsliknande formationer.

För den som gillar vandring är leden ”Sju forsar” i Klimpfjäll ett utmärkt alternativ, där Kullafallet är den första forsen följd av sex andra längs Durrenbäcken. Litsjöforsen och Dimforsen är också värda ett besök, särskilt under våren då vattnet forsar kraftfullt och dimman täcker omgivningen.

Vattenfallen längs Vildmarksvägen är inte bara vackra, de erbjuder också möjlighet till bad, vandring och korta rastpauser för att njuta av naturen.

Hällingsåfallet

Hällingsåfallet är ett spektakulärt vattenfall längs Vildmarksvägen där Hällingsån faller 42 meter ner i Sveriges längsta kanjon. Platsen är känd för sin dramatiska natur och unika miljö, där dimman skapar förutsättningar för sällsynta mossor och lavar att frodas.

Området är perfekt för korta vandringar, och från utsiktsplatsen kan du uppleva vattenmassorna som dånar ner i den djupa ravinen. På vintern bildas fascinerande isformationer, vilket gör området ännu mer magiskt.

Brakkåfallet

Brakkåfallet är beläget nära Stora Blåsjön. En kort stig på 100 meter leder dig ner till fallet, där du befinner dig vid botten av en kanjon med vattenfallet ovanför. För de äventyrliga finns möjligheten att vandra barfota genom bäcken, men var försiktig då stenarna kan vara hala. Brakkåfallet är perfekt för bad med sina platta stenar och kristallklara vatten.

Fallet är även känt från Beppe Wolgers ”Dunderklumpen” och går att nå via en längre vandring till Övre Brakkåfallet, en något brantare stig på 200 meter.

Länkar:

Lejarfallet

Lejarfallet är ett av Frostvikens vackra vattenfall och ligger cirka 6 km från Ankarede, en historisk samisk samlingsplats. Vandringen till Lejarfallet är lätt och välmarkerad, delvis spångad och följer Lejarälven hela vägen.

Efter cirka 3 km viker älven österut, och där hittar du det imponerande fallet. Här finns två rastplatser med bord och eldstad, perfekt för en paus. Leden startar i Ankarede, där du kan passa på att besöka det charmiga träkapellet från 1898.

Gaustafallet

Gaustafallet är ett imponerande vattenfall nära den norska gränsen. Fallet, skapat av älven Gausta, pressas genom en smal kanjon och är särskilt mäktigt på försommaren när vattenflödet är som störst. Det är en perfekt plats för en kort paus under din resa längs Vildmarksvägen.

Har du tur, kan du även få syn på häckande falkar vid klippväggen. Gaustafallet är dessutom känt för sin medverkan i Astrid Lindgrens film ”Ronja Rövardotter”.

Fiskonfallet

Fiskonfallet, beläget strax utanför Satsfjällets naturreservat och nära Vildmarksvägen, är ett vackert vattenfall som ofta missas på grund av sämre skyltning jämfört med andra fall.

Fiskonfallets bäck har urholkat stenar och format fascinerande naturliga grytor. Det är även populärt att bada vid fallet. Med en kort promenad från bilvägen och natursköna vyer, är fallet ett perfekt fotostopp och en trevlig avstickare för dig som besöker Saxnäs.

Trappstegsforsen

Trappstegsforsen, beläget nära Saxnäs längs Vildmarksvägen, är en av Sveriges mest fotogeniska forsar. Vattnet från Kultsjön faller över naturliga trappsteg i sten, vilket skapar en imponerande kaskad av vatten.

Forsen har en total höjd på 10 meter och erbjuder en naturskön miljö som är lättillgänglig för besökare. Här kan du njuta av ljudet av porlande vatten och den omgivande naturen, vilket gör det till en perfekt plats för avkoppling.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt