Vilhelmina byar

Vilhelmina byar

Småbyarna är Vilhelminas gömda pärlor. Låt dig hänföras av naturens skönhet när du vandrar eller glider på ett par skidor längs slingrande stigar genom trolska skogar. Njut av stillheten och den friska luften vid någon av de många sjöarna. För de äventyrliga finns det också möjlighet till jakt, fiske och andra vildmarksäventyr i denna vackra och orörda natur.

De pittoreska småbyarna runtom Vilhelmina kommun är skattkistor fyllda med upplevelser för alla sinnen. Oavsett om du är ute efter avkoppling, äventyr eller kulturella upplevelser så finns det något för dig!

Stalon

Byn Stalon är en skog- och sjönära knutpunkt mellan sjöarna Malgomaj och Kultsjön där Vildmarksvägen och Sagavägen delar på sig i olika riktningar. Här finns en utsiktsplats som bjuder på fantastiska vyer och fikaplats. Den asfalterade vägen till toppen är smal och krokig väg i sann alpanda. I närheten av byn finns även den bildsköna Dimforsen med spångad stig ner till klippavsatsen.

Dalasjö

Charmiga Dalasjö, strax öster om South Lapland Airport, bjuder på lantlig idyll och god terräng för cykling, löpning och vandring. Här är finns många fina skogsstigar att utforska såväl sommar som vinter (på skidor). Byn har ett vandrarhem, skyttebana och badplats. Vattendraget Gröntjärn med sitt gröna blanka vatten är väl värt ett besök en klarblå sommardag.

Dikanäs & Matsdal

Dikanäs, även känt som Gäjka på samiska, ligger längs Sagavägen och utgör porten till Vojmådalen. MC-museet rymmer en imponerande samling av 40 motorcyklar, från krigsveteraner till Harley Davidsons. Cirka 15 km bort ligger byn Matsdal, omgiven av Norra och Södra Gardfjället, med en vacker badplats och vandringsleder upp på fjällen eller till det närliggande vattenfallet Bullerfallet.

Risträsk

Risträsk, belägen på Stöttingfjället i sydöstra delen av Vilhelmina kommun, är Sveriges högst belägna jordbruksby norr om Jämtland. Med en höjd på cirka 620 meter över havet och omgiven av en gles gammal granskog med inslag av glasbjörk, kännetecknas området av blåbärsris i fältskiktet och en mångfald av örter och gräs. Risträskskogen, på toppen av en höjdrygg, utgör en naturskön del av området.

Äta & Bo

Rekommendationer

Länkar

 

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt