Stora Blåsjön

Stora Blåsjön

Välkommen till Stora Blåsjön, en pärla längs Vildmarksvägen i norra Jämtland. Med sin natursköna placering vid foten av det majestätiska fjället Mesklumpen och omringad av orörd vildmark i det hisnande vackra området Frostviken, är detta en destination som inte lämnar någon oberörd.

Själva sjön, som delar sitt namn med orten är med sitt djup på 144 meter Sveriges fjärde djupaste sjö. Dess yta sträcker sig över 40,3 kvadratkilometer och den ligger 433 meter över havet. Här trivs både öring och röding, vissa så stora som 4-5 kg.

Historien om Stora Blåsjön sträcker sig tillbaka till 1799, då byn grundades av en dräng från Norge och en nybyggarson från Jormvattnet. Byn har en livsmedelsaffär, hotell, camping och restaurang bland sitt utbud. Stora Blåsjön är känt för sevärdheter som Brakkåfallet och närheten till Korallgrottan, Sveriges längsta grotta.

Med vildmarken som omger Stora Blåsjön finns möjligheter till äventyr som vandring eller skidåkning i fjällterrängen samt jakt och fiske. Många jämför skidåkningen här med legendariska platser som Aspen, Colorado.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommar

I Stora Blåsjön på sommaren kan du uppleva en rad äventyr! En topptur på Mesklumpen skänker fantastiska vyer, medan Brakkåfallet bjuder in till ett uppfriskande bad. Utforska sjön med kanot och fiskelina för att fånga röding och öring, vissa så stora som 5 kg!

Ta en tur längs Vildmarksvägen för att upptäcka det natursköna landskapet eller utforska Bjurälvens karstlandskap och Sveriges längsta undervattensgrotta, Korallgrottan. Sommaren i Stora Blåsjön har något för alla äventyrare!

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

I Stora Blåsjön finns gott om boendealternativ. Camp Stora Blåsjön erbjuder 28 bäddar och 40 ställplatser. Blåsjöns Fjällby har 93 bäddar i stugor nära skidbacken och byn. Blåsjöns Fjällcamp erbjuder självhushållsstugor med hundgårdar och grillplats.

För den som föredrar hotell finns hemtrevliga boutiquehotellet Hotel Stora Blåsjön med 20 bäddar fördelade på 10 dubbelrum. Njut av halvpension med en variation av lokala rätter tillagade från grunden, inklusive gamla familjerecept från Jämtland och Italien.

Vinter

Stora Blåsjön är ett vinterparadis som lockar med 100 mil välpreparerade skoterleder och unika möjligheter för friåkning på Blåsjöfjället. Från Mesklumpens topp, 924 meter över havet, bjuds du på en oslagbar utsikt.

Med Sveriges fjärde högsta fallhöjd, natursnö, friåkningsområden och längspår lockar Stora Blåsjöns skidanläggning nöjda gäster från när och fjärran. Sedan finns alltid möjligheten att åka skidor eller snöskoter ut och vinterfiska i fjällsjöar som Leipikvattnet, Ankarvattnet och Mesvattnet.

Sevärdheter

Utforska unika platser som Korallgrottan, Sveriges längsta grotta, och Bjurälven, den underjordiska älven som rinner genom ett unikt karstlandskap. Upplev historiens vingslag i Ankarede, Jämtlands enda kvarvarande kyrkstad och en viktig samisk samlingsplats.

Från Stora Blåsjön är det blott 5 km upp till Mesklumpens topp, och bara 6 km till norska gränsen. Eller ta en tur längs Vildmarksvägen till Stekenjokk, där Sveriges högsta asfalterade väg går, och njut av vattenfall, vandringar och vackra vyer som sent kommer lossna från näthinnan.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt