Fatmomakke

Fatmomakke

Kulturreservatet Fatmomakke kyrkstad ligger tolv mil nordväst om Vilhelmina. Orten växte ursprungligen upp kring Fatmomakke kyrka när samer och nybyggare bosatte sig i närheten av kyrkan. Kyrkstaden fick status som kulturreservat den 23 juni 2014.

Fatmomakke kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag. Kyrkstaden har även ett stort symbolvärde och stor betydelse för den samiska traditionen, d.v.s. det immateriella samiska kulturarvet.

De äldsta byggnaderna i Fatmomakke är från slutet av 1700-talet, även om det flesta byggnaderna som finns kvar är från 1800- och 1900-talet. Det finns även spår från äldre byggnader som idag är skyddade.

Fatmomakke består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns bönekåta.

Fatmomakke är fortfarande ett populärt ställe för midsommarfiranden och är också en startpunkt för vandringar in i Marsfjällets naturreservat.

Oavsett om du är ute efter kulturella upplevelser, vandring i naturen eller bara vill njuta av stillheten och skönheten i naturen, kommer Fatmomakke att förtrolla dig med sin unika charm och mångfald av möjligheter för alla typer av besökare.

 

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommarupplevelser

Fatmomakke är en perfekt bas för äventyr i Marsfjällets naturreservat, ett vildmarksområde som sträcker sig över kalfjäll, fjällbjörkskogar, och högt belägna myrplatåer.

Under sommaren kan du också besöka kyrkstadens många historiska byggnader eller delta i det traditionella årliga midsommarfirandet.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

I Fatmomakke finns en naturskön camping som välkomnar besökare från midsommar till slutet av augusti. Här finns också en souvenirbutik och ett mysigt sommarcafé.

Campingen har 10 platser för husvagnar och husbilar samt ett antal tältplatser. Toaletter och dusch finns tillgängliga mot en avgift. Dessutom finns det stugor för självhushåll med plats för 1-4 personer.

Vinterupplevelser

Under vintermånaderna ligger Fatmomakke mestadels tyst och öde, med undantag för de fåtal lokala invånare som bor där året om. De närmaste skoterlederna ligger ungefär en kilometer ifrån kyrkstaden.

För den som söker vinteräventyr i dessa trakter rekommenderas närliggande Klimpfjäll och Saxnäs.

Sevärdheter

När man tar sig en promenad genom Fatmomakke möts man av en harmonisk blanding av traditionell arkitektur och naturskön omgivning. Idag finns cirka 80 kåtor och 20 timrade kyrkstugor i Fatmomakke. Byggnader av särskilt intresse är kyrkan, en gammal bönekåta bekostad av Anna-Lisa ”Lapp-Lisa” Öst, en visningskåta som hålls öppen för besökare samt kyrkstugan med utställningen Att mötas i Fatmomakke.

Äta & Bo

Kontakta Vilhelmina turistinformation för att boka guide och få mer information om Fatmomakke.

 

Rekommendationer

Kontakta Vilhelmina turistinformation för att boka guide och få mer information om Fatmomakke.

 

Länkar

Kontakta Vilhelmina turistinformation för att boka guide och få mer information om Fatmomakke.

 

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt