Borgafjäll

Borgafjäll

Borgafjäll, även känt som Båargese eller Buarkantjahke på sydsamiska, är den genuina fjällbyn vid vägens ände. Njut av vackra vyer och fjällaktiviteter i toppklass i äkta vildmark. Det här är orten för dig som söker äventyret så som för livsnjutaren som söker avslappning under kontrollerade former.

Här är äventyret alltid nära till hands, med möjligheten att utforska fjällen längs vandringsleder eller skidspår utan att behöva möta på andra människor. Som vinterdestination är Borgafjäll känt för sina fina skidbackar, skogsskidåkning och för att alltid leverera hundra procent natursnö.

Sommartid finns det gott om upptäcktsfärder för vandraren att göra bland de många fina lederna. Det är dock viktigt att vara medveten om att detta område är av stor betydelse för sommarbetet med renar och är en av de viktigaste platserna för föryngring av fjällräv i den svenska fjällkedjan. Respekt för miljön och dess invånare förväntas av alla som besöker denna magnifika del av världen.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommar

På sommaren bjuder Borgafjäll på hisnande vandringsleder som slingrar sig genom majestätisk natur. Här kan du vandra över fjällen till Saxnäs, eller ta dig an Lapplandsleden – som så småningom ansluter till den berömda Kungsleden i Hemavan.

Utforska närliggande samevister som Sutme, Storviken eller Lappvallen. Snorkla i en fjällsjö eller fiska i stilla vatten eller forsande strömmar med flugspö eller kastspö.
I augusti/september är Borgafjäll en destination för bär-
och svampplockare och för folk som vill gå på småviltsjakt.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

För att vara en liten by finns det gott om restauranger och boendealternativ under turistsäsongen i Borgafjäll. Borgagården lockar med sin förstklassiga fine dining-restaurang som erbjuder enastående utsikt mot Borgahällan. En våning ner finns en saloon-pub där man kan drömma sig bort till Vilda Västern.

Borgafjäll Hotell, designat av den kände arkitekten Ralph Erskine 1955 för att smälta in i den omgivande naturen erbjuder bekvämt boende och högkvalitativ mat i en unik miljö. Utöver detta finns camping, stugbyar och lägenhetshotell tillgängliga för besökare.

Vinter

Borgafjäll är en oslagbar vinterdestination med sina berömda skidbackar som lockar med sin förstklassiga pudersnö och välpreparerade pister. För skidentusiaster erbjuder orten en perfekt kombination av utmanande terräng och familjevänliga sluttningar.

De sagolika omgivningarna och snösäkra vinterförhållanden skapar en magisk atmosfär som lockar både nybörjare och erfarna åkare. Oavsett om man är ute efter adrenalinkickar eller avkoppling i vackra omgivningar, utgör Borgafjäll en oförglömlig vinterdestination.

Sevärdheter

Borgahällan är med sina 1149 möh en av de mest distinkta fjälltopparna i Borgafjällsområdet. Den branta klippväggen är 700 meter hög och ett populärt motiv för fotografer. För de som orkar bestiga fjället bjuder denna topptur på en magnifik utsikt över fjällvärlden.

Andra sevärdheter i byn är de arkitektoniskt intressanta bygganderna Hotell Borgafjäll och Avasjö kapell, båda designade av Ralph Erskine. Ett annat landmärke i Borgabygden är det gamla samevistet i Sutme. Borgafjäll utgör även ändhållplatsen för Konstvägen Sju Älvar, där konstverket Återkomst hyllar det lokala samiska kulturarvet.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt