Dorotea

Dorotea kommun

Dorotea (Kraapohke på sydsamiska) är en pärla längs Europaväg E45 och Inlandsbanan. Tätorten hette från början Bergvattnet, men döptes om 7 maj 1799 efter Gustaf IV Adolfs hustru Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden.

Sommarbesökare välkomnas till det fascinerande husvagnsmuseet, öppet under sommarmånaderna, där de kan följa husvagnens och campinghistoriens utveckling. Det är en resa genom tiden, från de tidiga dagarna av enkelhet till dagens moderna bekvämligheter.

Men det är inte bara husvagnar som lockar besökare till Dorotea. Som den sydligaste inlandskommunen i Västerbottens län och inkörsporten till Lappland erbjuder Dorotea elva naturreservat. Två av dessa, Gitsfjället och Blaikfjället, delas med grannkommunen Vilhelmina. Dessa storslagna områden av milsvida myrar, fjällnära skogar och kalfjäll är ett paradis för naturälskare året runt.

I kommunen finns även fjällbyn Borgafjäll, som lockar med hisnande fjällutsikt, äventyrliga vandringsleder och skidåkning i världsklass i 100% natursnö, vilket attraherar besökare året runt.

Oavsett om det är sommar eller vinter är Dorotea en destination som lockar med sitt unika kulturarv, sin hisnande natur och sina möjligheter till äventyr.

Dorotea tätort

Tätorten erbjuder fantasieggande och nostalgiska upplevelser. Här finns hembygdsgården Kullberbacken med byggnader från 1700-talet, ett bibliotek format som en bok och ett konditori som liknar ett pepparkakshus.

På sommaren kan du besöka Sveriges och kanske världens enda husvagnsmuseum och sedan avsluta med en utsökt middag i Doro Camp Laplands stora träkåta.

Äta

Du lider ingen brist på kulinariska upplevelser i Dorotea. På Doro Camp Lapland kan du avnjuta allt från enklare alternativ till välkomponerade 3-rättersmenyer med lokala råvaror i deras stora träkåta.

I den restaurangtäta skidorten Borgafjäll kan du bl.a. njuta av fine dining med vacker utsikt på Borgagårdens restaurang, medan saloon-puben nedanför erbjuder goda hamburgare och en tidsresa bakåt till vilda västern.

Sevärdheter

Utforska Kullerbackens historiska byggnader från 1700-talet, inklusive en sexkantsloge, en samisk kåta och en njalla, en samisk förrådsbod.

Upptäck de fyra konstverk längs Konstvägen Sju Älvar som finns i kommunen och missa inte landmärket Borgahällan, som med sina 1149 m.ö.h. är en av de mest distinkta fjälltopparna i Borgafjällsområdet.

Bo

I Dorotea kommun finns mångsidiga boendealternativ. I tätorten Dorotea och skidorten Borgafjäll finns hotell, campingar och stugbyar som tilltalar såväl soloresenärer på äventyrsjakt som stora familjer som söker lugn och ro.

Mitt ute i jaktmarker och bland fiskevatten erbjuder jakt- och fiskeföretagen Nynäs Jakt- och Fiskecamp samt Trollklinten Jakt- och fiskecamp välutrustade stugor med möjligheter till självhushåll eller vildmarkskojor.

Rekommendationer

Länkar

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt