Saxnäs

Saxnäs

Saxnäs är en naturskön pärla längs Vildmarksvägen med utsökta möjligheter till jakt, fiske, skoterkörning, längdskidåkning och fjällvandring.

Det finns gott om lättillgängliga vägnära fjäll och många vackra sjöar i omgivningarna. Parkera bilen och gör en vandring på Satsfjället eller på Marsfjällen, eller åk hela vägen upp till Stekenjokkplatån och gör dagsutflykter till riktigt goda fiskevatten. Vandra till kåtor och stugor längs vandringslederna som finns ute i markerna.

Det första nybygget i Saxnäs togs upp år 1824, och byn fick väg till tätorten Vilhelmina (c:a 85 km) på 1920-talet.

Turistnäringen växte starkt från 1930-talet, bland annat genom tillkomsten av Saxnäsgården samt genom Bernhard Nordhs romaner, särskilt I Marsfjällets skugga (1937) och Fjällfolk (1938).

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Marsfjäll Mountain Lodge

Marsfjäll Mountain Lodge är en populär bas för turister som utforskar de många fina skoterlederna i området.

Marsfjäll Mountain Lodge är känd för sitt personliga bemötande och stora flexibilitet för att gästerna skall känna sig som hemma, fast bättre, när de är på besök.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Fiskecentrum i Saxnäs

Fisket i Saxnäs med omnejd är vida känt. Hos Fiskecentrum köper du ditt fiskekort, får tips inför dagens fiske – eller varför inte boka en av verksamhetens oerhört kunniga fiskeguider?

STF Saxnäsgården

STF Saxnäsgården ligger perfekt mellan vatten, skog och fjäll och är en given plats för äventyr och aktiviteter i Saxnäs, Marsfjällen och Södra Lappland.

Bo bekvämt i något av hotellets 38 dubbelrum (samt 1 svit) med utsikt mot Satsfjället eller Marsfjällen eller i något av vandrarhemmets 22 dubbelrum eller 6 flerbäddsrum.

Ricklundgården

På 1940-talet skapade Emma och Folke Ricklund sin drömvilla i italiensk stil, som blivit ett stycke arkitekturhistoria.

Folke var konstnär och Emma drev pensionatet Saxnäsgården. Paret kompletterade varandra i intresse och kunnande. Folkes intresse för arkitektur och design blommade ut såväl i hemmet som i Emmas pensionat. Emma bidrog bl a med personliga textilier.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt