Saxnäs

Saxnäs

Saxnäs, även känt som Saadteskenjuana på samiska, ligger längs Vildmarksvägen och erbjuder fantastiska möjligheter till jakt, fiske, skoterkörning, längdskidåkning och fjällvandring. Med lättillgängliga fjäll nära vägen och många vackra sjöar i närheten, är det ett perfekt resmål för äventyrare. Vandringar på Satsfjället eller i Marsfjällen är populära, liksom dagsutflykter till diverse utmärkta fiskevatten.

Byns historia sträcker sig tillbaka till 1824 och Saxnäs fick vägförbindelse till Vilhelmina på 1920-talet. Turismen började blomstra på 1930-talet, delvis tack vare etableringen av Saxnäsgården och författaren Bernhard Nordhs romaner, särskilt ”I Marsfjällets skugga” (1937) och ”Fjällfolk” (1938).

Under sommaren och hösten kan besökare njuta av dagsturer i fjällen och sedan koppla av på vandrarhem eller hotell på natten. Vandringsalternativen varierar från tuff terräng till enklare sträckor, med guidade turer tillgängliga för dem som önskar mer riktade utflykter.

Saxnäs är känt som en snösäker ort och erbjuder skidåkning från november till maj. Skidspår för både skate- och klassisk stil slingrar sig genom natursköna områden och är ett populärt val för försäsongsträning och helgutflykter. För snöskoterentusiaster är Saxnäs ett riktigt paradis med sina omfattande spår och inbjudande terräng.

Fisket i Saxnäs är välrenommerat och lockar tillbaka besökare år efter år. På Fiskecentrum kan man få råd inför fisketuren, köpa fiskekort, boka guidade fisketurer eller bo i stugor. Bycentrumet har också en välsorterad butik med fiske- och friluftsutrustning.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Sommarupplevelser

Saxnäs är en sommardestination som erbjuder friluftsaktiviteter i mängder. Här lockas äventyrslystna besökare av bland annat vandring, fiske, paddling och cykling i de storslagna omgivningarna.

Det finns många besöksvärda utflyktsmål i närheten av Saxnäs, vilket gör att man lätt kan skapa sitt eget äventyr. Dessutom bjuder de ljusa sommarnätterna in till aktiviteter dygnet runt.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Äta & Bo

Upplev smakrika äventyr i Saxnäs på Saxnäsgårdens och Marsfjäll Mountain Lodges restauranger. Byn har även en livsmedelsbutik för den som önskar självhushåll.

Njut av bekvämt boende på hotell eller vandrarhem på Saxnäsgården, Marsfjäll Mountain Lodge eller Kultsjögården. För en gedigen pittoresk vistelse kan du hyra en mysig stuga i det natursköna Marsliden, som ligger på andra sidan av den vackra Kultsjön.

Vinterupplevelser

Saxnäs är ett sant vinterparadis där säsongen vanligtvis startar i november och varar ända fram till maj. Många väljer att anordna skidläger och försäsongsträning här tack vare de fina längdspåren och möjligheten att en magisk vit jul med längdskidåkning, natursnö, avkoppling och god mat i en sagolik fjällmiljö tilltalar många barnfamiljer.

Från och med januari flockas snöskoterfantaster till Saxnäs, som med sitt pudersnö lockar långväga friåkare.

Sevärdheter

Mitt i Saxnäs står 40-talsvillan Ricklundgården, idag ett museum och konstresidens med historisk arkitektur. Några kilometer österut finner du det vackra Trappstegsforsen, ett av Sveriges mest fotograferade vattenfall.

På andra sidan sjön ligger Marsliden, känt från Bernard Nordhs romaner, med möjlighet att besöka ett museum som vittnar om hur nybyggarna levde förr i tiden. I närheten finns också historiska Fatmomakke Kyrkstad att upptäcka.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt