Vildmarksvägen

Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är en av Sveriges högsta vägar och går mellan Jämtland och Svenska Lappland. Den natursköna vilda vägen leder förbi Stora Blåsjön och mäktiga Stekenjokksplatån vidare in i Södra Lappland. 

Den första biten av Vildmarksvägen, längs Ströms Vattudal och vidare mot Gäddede, är en vacker sträcka med ett pärlband av små och stora vattendrag som lockar fisketurister från hela världen. Ett par timmars bilfärd senare ligger det mäktiga Hällingsåfallet som är Sveriges svar på Grand Canyon. Hällingsåns vattenfall störtar utför ett 45 meter högt klippstup, ner i Sveriges längsta kanjon. I närheten av Hällingsån ligger korallgrottan som är Sveriges längsta undervattensgrotta här erbjuds man som besökare organiserad guidning i grottan och det närliggande naturreservatet med Skandinaviens största karstlandskap.

Den mest spektakulära delen av vägen går över Stekenjokkplatån och är enbart öppen från början av juni till mitten av oktober. Resten av året är snömängden för stor och vanligtvis kan man åka skidor fram till midsommar. När vägen öppnar i juni är det inte ovanligt att snödjupet vid sidan av vägen är flera meter och man har uppmätt snödjup upp till 6 meter. Vildmarksvägen över Stekenjokkplatån är en av få platser där det är möjligt att fjällvandra med bil.

Vildmarksvägen sträcker sig genom tre kommuner. Ett område stort som Västra Götalands län men har bara 22 000 invånare vilket är mindre än en boende per kvadratkilometer.

OBS! Vildmarksvägens sträckning över Stekenjokk är bara öppen från början/mitten av juni och fram till mitten av oktober. Vintertid är vägen stängd på grund av stora snömängder.

Natur och kultur längs Vildmarksvägen

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället ”Stekenjokk”. Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer. Vägsträckningen leder dig genom Sveriges björntätaste områden. Du kommer att häpnas över alla naturens under som du kan ta del av och av den samiska kulturen som möter dig. Naturligvis kommer du även att få känna av den nordlig svenska gästfriheten.

Om du vågar kan du ta mindre vägar eller göra avstickare på vandringsleder. Då kommer du kanske att få ta del av mer oväntade naturupplevelser och möten med vilda djur. Inte minst kommer du att få se strida floder och vattenfall som i skönhet kan konkurrera med internationella turistattraktioner/sevärdheter. Den äventyrslystne har större möjligheter till unika upplevelser.

Vildmarksvägen sträcker sig genom tre kommuner. Ett område stort som Västra Götalands län men har bara 22 000 invånare vilket är mindre än en boende per kvadratkilometer.

Turistinformationer

Vilhelmina turistinformation
Telefon: +46(0)940-39886
E-post: turist@vilhelmina.se
Besöksadress: Tingsgatan 1, Vilhelmina
Öppettider: Mån-Fre 09.00-17.00 (Sommaren 2020) 

Strömsund  turistinformation
Adress:Ramselevägen 6, Strömsund
Telefon: 0670-164 00
E-post: turistbyra@stromsund.se
Öppettider: Mån–Fre: 9-16

Gäddede turistinformation
Adress: Storgatan 40, Gäddede
Telefon: 0672-10500
E-post: gaddede.turistbyra@stromsund.se
Öppettider: Mån-fre 9 – 15 (Lunchstängt 12–13)

Att göra längs vildmarksvägen

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Norgefarargården

Norgefarargården är ett Kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll byggt 1832 och 1860.
För de fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge blev gården en naturlig anhalt med logi för bönderna och deras hästar.

Kyrkstaan i vilhelmina sommar och semester

Vandra

Till fots hittar du de vackraste vyerna, den tätaste växtligheten och de mest imponerande vattenfallen. Våga myrvandra och klättra karga toppar med packningen på ryggen och njutningen framför dig. 

För de som inte är vana vandrare finns myten att vandring framför allt skulle vara en utmaning, ett sätt att betvinga själen och kroppen för närmast metafysiska upplevelser av tillfredsställelse när vandringen är över. Men det är inte mödan som är resan värd utan den lagom lunk som infinner sig efter några kilometer.

Visst, det finns de som vill ta sig springande över myrar genom fjällbäckar också och där tar södra Lappland emot utmaningen med öppna armar.

Men famnen är också öppen för den som valt lunken. Här finns toppar med snö som inte smälter på hela sommaren, men också skonsamt skogliga partier, ångestdämpande åar och dalgångar som inbjuder till djupandning. 

Fatmomakke

Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag. Kyrkstaden har även ett stort symbolvärde och stor betydelse för den samiska traditionen, dvs. det immateriella samiska kulturarvet.

De ädsta byggnaderna i Fatmomakke är från slutet av 1700 -talet även om det flesta byggnaderna är från 1800- och 1900- talet. Det finns även spår från äldre byggnader som idag är skyddade. Fatmomakke består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns börnekåta.

Bjurälven och korallgrottorna

Längd: från Leipikvattnet  12 km och från Ankarvattnet 24 km

Parkering:  Vid gården i Leipikvattnet, ca  25 km norr om Stora Blåsjön

Lätt vandring till Lillälvensrastkoja , slingan på 6 km medelsvår.

BSaxnäs

Bo

Saxnäsgården
Marsfjäll Mountain Lodge
Kultsjögården

Äta

Saxnäsgården
Marsfjäll Mountain Lodge
Grillkojan Trappstegsforsen

Göra

Fiskecentrum (Jakt- och fiskeguidning)
Stalo Adventures (Guideföretag)
Ricklundgården (Konstmuseum)
Saxnäsgården
Marsfjäll Mountain Lodge

Klimpfjäll

Bo
Hotell Klimpfjäll
Klimpfjällsgården

Äta

Hotell Klimpfjäll
Klimpfjällsgården

Göra

Skidanläggning & liftkort
Helikopterflygning med Arctic Air
Skoter i Klimpfjäll
Skoteruthyrning Klimpfjällsgården

Frostviken

Bo

Ankarvattnets Vildmarkscamp
Gäddede Camping
Blåsjöns Fjällcamp
Jormvattnets Fiskecamp
Sjuogdens Jakt & Fiskecamp
Jormliens Fjällgård
Pilgrimshotellet Gäddede
Korpens Öga & Rid i Jorm
Fjällgården Lindahl
Hotell Stora Blåsjön
Camp Stora Blåsjön

 

Äta

Pilgrimshotellet Gäddede
Korpens Öga & Rid i Jorm
Jormliens Fjällgård 

Göra

Fiske 
Jakt
Hyra skoter
Skidåkning utför
Guider
Hästar

Vilhelmina

Bo

Hotell Wilhelmina
Lilla Hotellet
STF Vilhelmina Kyrkstad
Saiva Camping
Malgoviks Camping
Malgomajgården

Äta

Bergmans Fisk & Vilt
Hotell Wilhelmina
Vilhelmina Folkets
Lilla Hotellet
Frasses
Lilla Fjället
Lascité
Quinto
Nit Noi Thaifood
Kataes Krog

Göra

Bio
Bowling
Bad
SA-event (utomhusaktiviteter för små och stora grupper)

Strömsund


Bo

Ica Supermarket Simonsson & Café
Caféer
Hotel & Restaurang Nordica
Restaurang China +46670- 61 42 60
La Marée Restaurang & Pizzeria +46670-134 70
Hörnet Restaurang & Bar +46670- 61 41 30

Göra

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt