Sagostigar längs Sagavägen

Längs Sagavägen man uppleva magiska sagostigar som tar en rakt in i en värld fylld av äventyr och fantasi. De ramas in i sagolika miljöer i form av täta skogar och glittrande vattendrag. Här får ni möta sagofigurer och ta del av lokala legender och berättelser från bygden. På vägen kan ni spana efter små sagoväsen och djur, målade på trädstammarna eller dolda i skogen.

Att besöka sagostigarna är en perfekt aktivitet för hela familjen, med både lärande och lek. För de mer äventyrliga kan vissa av sagostigarna kombineras med längre vandringar eller till och med fiskeutflykter.

Oavsett om ni är ute efter en kort promenad i naturen, en fantasifylld utflykt eller vill ta del av de rika lokala berättartraditionerna, erbjuder Sagavägens sagostigar något för alla. Ta med er barnen och ge er ut på ett äventyr ni sent ska glömma!

Sagostigen i Vilhelmina

Sagostigen i Vilhelmina är en kort och lättillgänglig vandringsled på 1–1,5 km som erbjuder spännande överraskningar längs vägen. I den förtrollande skogen finns det snälla ögon som tycks följa dig, och du kan stöta på en tvättlina där ett troll hänger sina kläder på tork. Kanske hittar du även små ankor som badar i en skål. Glöm inte att ta med en fikakorg och utforska de dolda skatterna som gömmer sig bland stockar och stenar.

Sagostigen i Rönnäs

I Rönnäs finner du en kort sagostig på cirka 80 meter, perfekt för lite större barn som kan gå själva. Stigen leder först till ”Näcken i bäcken”, som ligger i Kvarnbäcken. Efter att ha sett Näcken och utforskat figurerna vid bordet fortsätter du in i den täta skogen, där det sitter tavlor på träden med korta sagor om olika väsen från folktron, inklusive den luriga vittran. Var försiktig, då vitterfolket kan ställa till med problem om de är missnöjda!

Länkar:

Sagostigen i Dikanäs

Längs sagostigen i Dikanäs hittar man målade sagofigurer från lokala sagor, som den elaka jätten Stalo, som ofta lurade sig själv. Stigen börjar vid en rastplats med grillplats och vindskydd, cirka 70 meter från parkeringen. För att hitta till sagostigen, följ vägen mot Slussfors och fortsätt 300 meter till längs grusvägen efter att asfaltsvägen.

Sagostigen i Kittelfjäll

Sagostigen i Kittelfjäll börjar vid parkeringsplatsen vid Sågforsen och tar dig längs Vojmån, där du kan upptäcka lokala sagor och berättelser. Längs stigen hittar du målade sagofigurer, små sagoväsen och informationstavlor om dalen. Den lättvandrade stigen passar hela familjen och ger en chans att uppleva både natur och kultur.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt