Sevärdheter i Vilhelmina
Välkommen till Vilhelmina, en plats där kulturhistoria och storslagen natur samverkar. Den charmiga kyrkstaden, anlagd på 1840-talet, ger en inblick i livet förr med sina pittoreska gränder och historiska byggnader. Här kan du utforska samlingar som speglar nybyggartiden och den samiska kulturen.
I kommunen finns flera unika sevärdheter, såsom fångstgroparna vid Kvarnforsen, som vittnar om tusenåriga fångsttraditioner. Upptäck de traditionella samiska byggnaderna och delta i aktiviteter som lyfter fram gammal kunskap. Stanna till vid de natursköna forsarna där vattnet brusande skapar en lugn atmosfär.
Koppla av vid pittoreska platser där du kan njuta av den omgivande naturen, rik på fjäll och sjöar. Vandra längs stigar som bjuder på fantastisk utsikt över Marsfjällen och upplev en av Sveriges mest orörda pärlor. Oavsett om du är intresserad av historia, hantverk eller natur, erbjuder Vilhelmina en oförglömlig upplevelse som förenar det förflutna med den skönhet som omger oss. Låt denna fjällkommun bli en del av din reseberättelse!
Vilhelmina kyrkstad
Vilhelmina kyrkstad anlades på 1840-talet och dess charmiga gränder bjuder på en glimt av livet förr. Här kan du gå på café, besöka turistbyrån, lära dig om nybyggartiden på muséet och bo i en genuin, historisk miljö omgiven av kultur och vacker natur. Ett självklart besöksmål för kultur- och historieintresserade!
Vilhelmina museum
Vilhelmina museum finns inrymt i en sockenstuga från 1890-talet, och speglar kommunens historia från forntid till nutid. Bland höjdpunkterna finns det forntida ”Maksjöfyndet” och en skida från 300-talet. Samlingarna fokuserar främst på nybyggartidens redskap och samiska föremål. Museet har en sökbar samling med över 6000 registrerade föremål.
Länkar:
Risfjells sameslöjd
Samiskt museum med en imponerande samling av bruksföremål, inklusive världens största samekniv, en unik älghornstrumma, och en replika av en samisk pilbåge. Här finns även en brudkrona i horn och nåjdmönster från Marsfjäll. I butiken kan du köpa trummor, knivar, smycken och andra hantverk i trä, skinn och horn.
Samevistet på Kyrkberget
Här kan du uppleva traditionella samiska byggnader och nybyggarhus i en naturlig miljö. Under Nybyggarveckan är vistet öppet för aktiviteter som uppvisar samiska kunskapstraditioner som skohö, skinnberedning, gomptillverkning och slöjd. Det erbjuds även kurser och utomhusaktiviteter som ger fördjupning i gamla traditioner.
Gubbseleforsen
Gubbseleforsen, belägen cirka 1,5 km från centrum, är en naturskön plats där Ångermanälven förenas med Volgsjön. Hit kan du enkelt ta dig till fots, med cykel eller bil. Utmed forsens strand finns ett vindskydd med grillplats där du kan njuta av en fika eller bara varva ner och njuta av vattnets avkopplande brus.
Trappstegsforsen
Trappstegsforsen, belägen nära Saxnäs längs Vildmarksvägen, är ett uppskattat smultronställe. Den unika trappstegsliknande stenformationen gör att vattnet från Kultsjön faller i flera nivåer med en total fallhöjd på 10 meter. Detta skapar en populär plats för både naturälskare och fiskare, då vattnet är rikt på röding och öring.
Fatmomakke kyrkstad
Fatmomakke har varit en viktig plats för samer och nybyggare sedan slutet av 1700-talet. Kyrkstaden är särskilt populär för midsommarfirande och som Sveriges mest framträdande samiska kyrkstad representerar Fatmomakke ett unikt immateriellt kulturarv och en mångkulturell mötesplats med kontinuitet från 1700-talet.
Norgefarargården
Ett kulturmärkt timmerhus i Klimpfjäll från 1800-talet. Under sommaren kan du njuta av våfflor med sylt och grädde, mackor med västerbottensost samt tunnbrödsklämmor med lax. Här finns även en gårdsbutik med diverse produkter samt visningar och utställningar för att dela bygdens historia med besökarna.
Pålssons stuga
Pålssons stuga är en kopia av det första nybygget i Marsliden från 1856, och är känd från Bernhard Nordhs böcker I Marsfjällets skugga och Fjällfolk. Stugan rymmer ett nybyggarmuseum med föremål från den tiden, vilket ger en fascinerande inblick i hur livet och boendet såg ut förr. En oförglömlig kulturell upplevelse!
Fångstgroparna vid Kvarnforsen
Tre kilometer söder om Dikanäs, vid Kvarnforsen, ligger tusenåriga fångstgropar. Här finns även ett litet kraftverk, byggt av byborna på 1930-40-talet. Groparna kan ha anlagts redan 4400 f.Kr. och använts fram till 2800 f.Kr. Forskning indikerar en aktiv fångstverksamhet i South Lapland mellan från 2000-850 f.Kr.