Saxnäs

Storslagen natur med utsökta möjligheter till jakt, fiske, skoterkörning, längdskidåkning och fjällvandring. Lättillgängliga vägnära fjäll med många vackra sjöar i omgivningarna. Parkera bilen och gör en vandring på Satsfjället eller på Marsfjällen. Eller åk bil upp till Stekenjokkplatån och gör dagsutflykter i området som har goda fiskevatten. Vandra till kåtor och stugor längs vandringslederna som finns ute i markerna.

Magiska vandringsleder i Saxnäs
Vandra i fjällen dagtid och sova skönt i vandrarhem eller hotell på natten. Det finns tuffa vandringar och enkla vandringar. Du bestämmer. Runtom Saxnäs finns det leder och stigar genom både urskogsområden och upp i riktig högfjällsterräng. Guide finns att förboka för dig som vill komma rätt direkt utifrån dina önskemål eller till guidens favoritplatser.

Det första nybygget i Saxnäs togs upp år 1824, och byn fick väg till tätorten Vilhelmina (c:a 85 km) på 1920-talet. Turistnäringen växte starkt från 1930-talet, bland annat genom tillkomsten av Saxnäsgården samt genom Bernhard Nordhs romaner, särskilt I Marsfjällets skugga (1937) och Fjällfolk (1938).

Ricklundgården
På 1940-talet skapade Emma och Folke Ricklund sin drömvilla i italiensk stil. Ett osannolikt vågat projekt som blev ett stycke arkitekturhistoria. Folke var konstnär och Emma drev pensionatet Saxnäsgården. Paret kompletterade varandra i intresse och kunnande. Folkes intresse för arkitektur och design blommade ut såväl i hemmet som i Emmas pensionat. Emma bidrog bl a med personliga textilier.
Webbplatsen gjord med Moln8 publicering