Norgefaraleden

Norgefararleden (med en Loop)

En flerdagarsvandring med historisk anknytning

Start: Klimpfjälls alpina anläggning

Längd: ca 100 km (längsta sträckan mellan Klimpfjäll och Tjåkkelestugan)

Parkering: Klimpfjälls alpina anläggning.

Start: Klimpfjälls alpina anläggning

Längd: 3km

Nivå: Lätt/medel

Parkering: Klimpfjälls alpina anläggning

Ladda ner karta som pdf här

Observera att du aldrig ska ge dig ut på vandring utan att köpa en riktig vandringskarta samt kompass. Dessa kartor är endast till för att du ska kunna planera din vandring hemifrån.

Stugor med övernattningsmöjligheter längs leden:

(Durronskalet) rastskydd

Tjåkkele 6+4 bäddar

Åtniken 6+ 12( på loftet) bäddar

Ljusliden 13+2 bäddar

Skible 4 bäddar

Leden börjar vid Klimpfjälls alpina anläggning.

Efter en fin vandring genom fjällbjörksskogen från Klimpfjällsliftarna kommer det mer dramatiska Durrenskalet. Till vänster ligger västra Fjällfjället och Durrenpikens topp med sina 1286 m.ö.h syns tydligt. I dalen finns en rastkoja vid den turkosfärgade sjön Durrienjaure. Leden fortsätter mot Tjåkkele och Ransarån. Den nyrenoverade Tjåkkelestugan ligger fint vid ån.

Från Tjåkkele följer en fin vandring på sandåsar genom Remdalen. Efter ca 6,5 km kan du välja att ta leden mot Åtnikstugan och Ramdalens sameviste, eller fortsätta mot Norge och Harvasdalen. Leden är dock ganska otydlig på norska sidan och Harvasstugan är inte öppen för besök.

Fram till Åtnikstugan är det lätt vandring och i den kalkrika fjällmiljön finns en spännande flora. Här kan du se bland annat fjällsippa och isvedel. Från Åtniken till Vardofjäll vandrar du genom fjällbjörkskog som fortsätter upp på högre höjd mot Ransaren.

Leden passerar en stuga nere vid Ransaren. I den stugan bodde Gustav Andersson året runt fram till 2007 då han förolyckades i en snöstorm. Han levde på jakt och fiske. Gustav är en känd profil, i synnerhet bland de fiskare som övernattade i Ljuslidens stuga. 

Ransaren och dess tillflöde Ransarån är källan till Ångermanälven och är känd för sina fina rödingar.

Fiskekort köper du här. Särskilda bestämmelser längs Ransarån.

Från Ljusliden går leden vidare mot Tjåkkele parallellt med Ransarån. Övernattningsmöjlighet finns i Skiblekojan som ligger ca 10 km från Ljusliden, en bit från leden vid Ransarån. Väl tillbaka vid Tjåkkelestugan går det en led ner mot Vildmarksvägen och Stekkenjokk eller så fortsätter du via Durronskalet tillbaka till Klimpfjäll.

Norgefarargården ligger i hjärtat av Klimpfjäll och du kan se den på vänster sida på väg upp mot Klimpfjälls alpina anläggning.

Norgefarargården är ett av Vilhelminas skyddade byggnadsminnen, uppförd på 1800-talet och med en fantastisk utsikt över Kultsjön. Gården fungerade under lång tid som gästgiveri för de bönder som åkte med sina foror på handelsfärder till Norge. I dag finns en servering på gården och du kan även köpa hemslöjd av högsta kvalitet.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt