Portfjället

Portfjället

Portfjället ligger både på Svensk och Norsk mark och dess säregna profil känns igen på långt håll. Att stå i Storporten och titta ut mot både Norge och Sverige är fantastiskt!

Vi rekommenderar fjällkartan som komplement.

Start: Parkera vid Lindahls Fjällgård, Björkvattnet.

Längd: ca 6 km

Tidsåtgång: halvdagstur

Karta från Lantmäteriet

Ladda ner karta som pdf här

Observera att du aldrig ska ge dig ut på vandring utan att köpa en riktig vandringskarta samt kompass. Dessa kartor är endast till för att du ska kunna planera din vandring hemifrån.

Portfjället som dominerar utsikten från byn Björk- vattnet är en lättsam halvdagstur, om du börjar vid Lindahls Fjällgård.

Fjällgården är också utgångspunkt för det populära löploppet Portfjellöpet, som sker traditionsenligt den 25:e juni varje år.

Till Storporten på den norska sidan är det ca 3 km. Sägnen säger att jätten tog en bit av fjället och kastade iväg den, så att den hamnade ca 1 mil längre bort

Följ den markerade leden från fjällgården. Leden stiger snabbt och om du vänder dig om får du en magisk utsikt mot bl. a byn Björkvattnet

Efter 2,5 km kommer du fram till Portfjällsstugan. Här finns vindskydd och eldstad.

Efter stugan stiger leden och nu börjar du din vandring in i klyftan som även kallas Storporten. Här har du nu en fantastisk utsikt in i två länder å den norska sidan vandrar fåren fritt.

Området är även botaniskt intressant.

Här finner du mer information om Portfjellöpet: www.tunnsjo-il.no

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt