Sutme sameviste

Sutme sameviste

Längd: 2,6 km tur och retur

Medelsvår vandring

Parkering: Vid Sumte stugby

Karta från Lantmäteriet

 

Ladda ner karta som pdf här

Observera att du aldrig ska ge dig ut på vandring utan att köpa en riktig vandringskarta samt kompass. Dessa kartor är endast till för att du ska kunna planera din vandring hemifrån.

Leden börjar vid Sume stugby och går parallellt med Slipsikån. Efter ca 700m är det skyltat ”Storfallet” till vänster. Storfallet är ett vackert vattenfall med en fallhöjd på ca 10m, värt en avstickare. En varm sommar dag är det fint att ta sig ett dopp här. Forstätt ytterligare 500m till Sutmes sameviste. Samma väg tillbaka.

På vistet i Sutme har samer bott i åtminstone tvåhundra år. Västerbotten tillhör det sydsamiska området. Samerna bedrev förr en intensiv renskötsel där renarna vallades intensivt och mjölkades dagligen sommar och höst. Sutme har varit släkten Kroiks huvudviste vår och höst. Om vintrarna flyttade de ner mot skogslandet norr om Örnsköldsvik och Ångermanlandskusten.
När Astrid och Lars Kroik i November 1968 flyttade från vistet ner till den röda stugan vid Borgavägen, var de troligen den sista samefamiljen som uteslutande bodde i kåta. Lars blev den första stugfogden i Sutme stugby som stod klar 1970, vilken han skötte om ända fram till sin död 1983, Astrid bodde kvar till början av 2000-talet, då hon 93 år gammal, flyttade till Dorotea.

Från Sutmes sameviste forsätter leden mot Slipsiken, Sjliptjehke och Slipsikstugan. För att sen gå vidare till Klimpfjäll eller Raukasjö.

Avsluta turen med att gå ner till Slipsikåns utlopp i Borgasjön, en vacker plats.

Kontakta oss

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt